sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Na gradskoj pijaci više prodavaca nego kupaca

Na gradskoj pijaci više prodavaca nego kupaca

Pijačni dan u Pljevljima prate nepovoljne vremenske prilike i to je uticalo na manjak kupaca ovog ponedeljka pa je na pijaci bilo više prodavaca od kupaca.

Na zelenoj pijaci bilo je dvadesetak prodavaca, od kojih je svakim danaom 3 do 4 prodavca. Bila je bogata ponuda ranog svježeg povrća, luk, salata, rotkvice, spanać, jabuka i južnog voća. Cijene krompira, jabuka i kupusa su  jedan euro, cvekla i mrkva 1.50 euro, zelena salata komad 0,50 eura, , spanać 2,00 eura, bijeli luk i pasulj po 8,00 eura, orasi 7,00, suve šljive 6,00 eura. Domaća jaja od 0,20 do 0,30 eura. Cijene između istih proizvoda kod različitih prodavaca variraju za oko 0.50 centi razlike.

U ponudi je bilo lekovitog bilja- čajeva, vunenih čarapa, poluvera i krema za lice na biljnoj bazi.  Od ljekovitog bilja ima mnogo vrsta čajeva kao i djelotvornih domaćih masti namijenjenih različitim vrstama problema po koži. Ove biljke potiču sa naših krajeva, ali i iz sela Srbije, kao što je Bučje kod Priboja. Na više tezgi se prodaju vunene tkanine, kojima se cijene razlikuju od prodavca do prodavca, vunene čarape od 6 do 8 eura, džemperi od oko 20 eura i vunene potkošulje od 15 eura.

Nekoliko ljudi je prodavalo i spremljenu zimnicu: barene paprike, dzem od sljiva, ljuticu… po cijeni od 3 eura pa naviše.

Na mliječnoj pijaci bilo je pet žena koje prodaju sir, kajmak i mlijeko. Mladi sir je 6,00 eura, stari 7,00, a mladi kajmak 15,00 eura.

Na standardnom dijelu buvlje pijace je tridesetak zakupaca i ponuda je uobičajeno bogata odjećom, obućom, zavjesama….

Na zelenoj pijaci, u dijelu bez tezgi, pazarnim danima je po desetak zakupaca iz Prijepolja koji prodaju razne proizvode od garderobe, nove i polovne, do alata po povoljnim cijenama. Plaćaju zakup pijačnog proctora 4,80 eura. Zakupci kažu da robu dobavljaju iz Novog Pazara i kažu da kupci najviše interesovanja imaju za polovne stvari, šivene zavjese od 4-5 m koštaju 10 eura, posteljine 20,00 eura.

Danas su rijetke trgovinske radnje bez ponude voća i povrća što je značajno umanjilo sjaj i ponudu nekadašnjih pijačnih dana u Pljevljima. Po broju parkiranih automobila, pazarnim danima, u blizini pijace može se vidjeti da mnogi Pljevljaci i dalje vole da kupuju svježu sezonsku robu na tezgama.

A.Ć.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.