nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Na sjeveru stigao snijeg, ali ne i grijanje: Đaci se smrzavaju u školama

Na sjeveru stigao snijeg, ali ne i grijanje: Đaci se smrzavaju u školama

Iz Ministarstva prosvjete nam nijesu saopštili broj ustanova koje usred zime nemaju grijanje, ali su apelovali na Upravu za imovinu, koja je zadužena za nabavku energenata, da obezbijedi lož-ulje.

U Ministarstvu prosvjete juče nijesmo uspjeli da dobijemo preciznu informaciju o broju škola u Crnoj Gori koje usred zime nemaju grijanja zbog kašnjenja nabavke lož-ulja. Iz tog resora su nam kazali da im se jedan broj škola obratio da su im istekle zalihe lož-ulja, zbog čega ministarstvo apeluju na Upravu za imovinu da obezbijede nove količine energenata za vaspitno-obrazovne ustanove.

Posljednjih dana jutarnje temperature na sjeveru Crne Gore su oko nule, a u nekim opštinama je pao i prvi snijeg. Grejna sezona u vaspitno-obrazovnim ustanovama trebalo je da počne 15. oktobra, a tender za nabavku energenata raspisuje Uprava za državnu imovinu i katastar.

Kako smo juče saznali, uprave škola nijesu dobile konkretan odgovor od Ministarstva prosvjete kada će dobiti gorivo za grijanje. Direktori sa kojima smo razgovarali ističu da je situacija ozbiljna i da djeca zbog velike kiše često i mokri u jaknama prate časove u hladnim učionicama. Roditelji se žale da je najteže stanje na sjeveru, posebno u Kolašinu gdje škole uošte nemaju grijanje od prekjuče. Iz Savjeta roditelja učenika osnovne škole u Kolašinu potvrdili su nam da će danas održati protest i da neće slati djecu u školu ako im se ne obezbijedi grijanje. Iz podgoričke osnovne škole „Oktoih“ takođe su nam saopšili da djeca borave u hladnim učionicama jer nemaju lož-ulje da pokrenu centralno grijanje, dok u Srednjoj medicinskoj školi imaju zalihe za deset dana pošto su prethodnih dana štedjeli zalihe.

Direktorica OŠ „Risto Manojlović“ iz Kolašina Nataša Peković kazala je za „Dan“ da su od prekjuče skraćeni časovi jer nemaju grijanje i da će ukoliko im ministasrtvo ne isporuči prve količine lož-ulja sami raspisati tender. Osim te ustanove, iz njihove kotlarnice se zagrijava i vrtić i srednja mješovita školu u tom gradu.

– Nije zavidna situacija, časovi traju po pola sata. I dalje čekamo isporuku lož-ulja, ako ne stigne, moraćemo sami da izvršimo nabavku. Čitavo vrijeme od kada imamo problem sa grijanjem pokušavamo to da riješimo. Posebno je problem za djecu koja se skvase na temperaturi od dva stepena, koliko je u Kolašinu, jer kiša pada ovih dana i onda u jaknama mokri borave u hladnim učionicama. Nadamo se da će problem biti brzo riješen i da će nam isproučiti lož-ulje kako bismo mogli nesmetano da držimo nastavu – ističe Peković.

Direktori urgentno da reaguju

Predsjednik Sindikata prosvjete Podgorica Jovan Drašković kazao je za „Dan“ da su ustanove u glavnom gradu ostale na zalihama za grijanje od prošle godine.

– U Podgorici većina škola ima još uvijek nešto zaliha od prošle godine. Neke ustanove, uz saglasnost ministarstva, direktno naručuju manje količine, dok se ne završi tenderska procedura i ne stigne veća isporuka. Iz Sindikata prosvjete pozivamo direktore obrazovnih ustanova da urgentno reaguju ako nemaju goriva, jer se ne smije dozvoliti da djeca i nastavnici satima borave u hladnim učionicama. Od Ministarstva prosvjete, Uprave za imovinu i Vlade Crne Gore zahtijevamo da pronađu način da se gorivo za obrazovne ustanove hitno obezbijedi, kako bi nastavni proces tekao nesmetano, a zdravlje učenika i zaposlenih ne bi bilo narušavano – navodi Drašković.

Direktorica Srednje medicinske škole Kristina Radoman kazala je za „Dan“ da im nije stigla isporuka lož-ulja za ovu sezonu grijanja i da imaju zalihe samo za 10 dana.

– Juče smo počeli sa grijanjem, nije nam isporučena nova količina, imamo malo zaliha od prošle godine. Još nijesmo dobili zvaničnu informaciju o isporuci lož-ulja, imamo za nekih deset dana – kazala je Radoman.

Pomoćnica direktora OŠ „Oktoih“ Aleksandra Prelević kazala nam je da nemaju dovoljno lož-ulja i da je u školi prilično hladno.

Nemamo dovoljno lož-ulja. Za ovu godinu nam isporuka nije stigla. Nadam se da će to biti uskoro jer je u školi prilično hladno. Nismo se obraćali ministarstvu i još uvijek nemamo plan šta ćemo raditi ako se ne otpočne sa grijanjem. Srećom, u većini učionica imamo klima uređaje pa ćemo se za početak na taj način snalaziti – kaže Prelević.

Iz Ministarstva prosvjete nam je saopšteno da im se jedan broj obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori obratio sa obavještenjem da su zalihe energenata i tečnog naftnog gasa za potrebe grijanja istekle, dok su kod jednog broja ustanova zalihe na niskom nivou.

– Problem nabavke i snabdijevanja ovim energentima je uzrokovan, prije svega, višestrukim skokom cijena pojedinih energenata pa su preduslovi za njihovu nabavku u dovoljnim količinama stvoreni tek usvajanjem rebalansa budžeta u kojem su pozicije za ove rashode uvećane za višemilionske iznose. Kako smo upoznati od kolega iz Uprave za katastar i državnu imovinu, koja je inače organ nadležan za ugovaranje ove vrste nabavki, u nabavku se krenulo odmah po usvajanju rebalansa budžeta i trenutni pregovarački postupak koji se sprovodi je u završnoj fazi, tj. čeka se dostavljanje dijela dokumentacije od prvorangiranog ponuđača. Što skoriji završetak javne nabavke i potpisivanje predmetnog ugovora jedini je način za rješavanje ovog problema, uzimajući u obzir zakonski okvir. Ministarstvo prosvjete i ovim putem apeluje na Upravu za katastar i državnu imovinu, kao i na ponuđače, da se što hitnije stvore uslovi za potpisivanje ugovora kojim bi se obezbijedile dovoljne količine energenata za obrazovno-vaspitne ustanove, čime bi se stvorili optimalni uslovi za redovnu nastavu u školama – navode iz ministarstva.

Poslanici su u parlamentu juče tražili da Ministarstvo prosvjete riješi višemjesečni problem sa grijanjem u školama.

Izvor-dan.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG tvrdi da vode koje izlaze ispod deponije Maljevac nemaju negativan uticaj na kvalitet voda Vezišnice

Predsjednik Sportskog ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević tvrdi da je Vezišnica već godinama mrtva rijeka od mjesta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.