sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Na tržištu Crne Gore više od milion kilograma krompira iz domaće proizvodnje

Na tržištu Crne Gore više od milion kilograma krompira iz domaće proizvodnje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede intervenisalo je u cilju plasmana tržišnih viškova krompira čime se na tržište Crne Gore plasira više od milion kilograma iz domaće proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede po nalogu resornog ministra sa ciljem zaštite crnogorskih proizvođača, a povodom zahtjeva više desetina poljoprivrednika koji su dostavili podatke o količinama merkatilnog krompira koje imaju na lagerima i koje nisu mogli da prodaju zbog nedostatka tržišta usled izostanka turističke sezone u 2020 godini, poslalo je stručnu komisiju koja je obišla sve proizvođače i ustanovila da se radi o količinama od oko dva miliona kilograma merkatilnog krompira na teritoriji Crne Gore.

Nakon toga ministar Aleksandar Stijović je održao sastanke sa predstavnicima lanaca trgovačkih marketa i uvoznika sa temom iznalaženja zajedničkog riješenja za zalihe krompira na domaćem tržištu, kako bi se očuvali poljoprivredni proizvođači i isplatio njihov trud i rad.

Ministarstvo je dana 24.marta  uvelo privremenu interventnu mjeru za pomoć skladištenju i povlačenju sa tržišta viškova krompira crnogorskih poljoprivrednih proizvođača i tom prilikom objavljen je Javni poziv za pomoć skladištenju i povlačenju sa tržišta viškova merkantilnog krompira.

“Na osnovu ovog javnog poziva pet privrednih subjekata podnijelo je zahtjev kojim su ponudili svoje kapacitete za skladištenje i povlačenje sa tržišta količine od milion i pedest hiljada kilograma merkantilnog krompira. Uslov je bio da je krompir potpuno zdrav, pakovan u džakove od 10 kg zbog lašeg manipulisanja trgovačkih radnika, kao i da je veličine preko 50 mm”, navode iz Ministarstva

Otkupna cijena merkantilnog krompira koju su privredni subjekti  isplaćivali  proizvođačima usaglašena je na iznos od 0,23€/kg u neto iznosu, što je daleko više u odnosu na okruženje, od čega se 0,05 €/kg odnosi na podršku povlačenju i skladištenju, čime se crnogorskim proizvođačima obezbijedio kontinuirani otkup krompira i sačuvao njihov prihod koji imaju od poljoprivredne proizvodnje.

Prodajne cijene u trgovinama su projektovane u iznosu od od 0,29€/kg u velikim marketima i 0,35€/kg u malim marketima.

Do sada, privredni subjekti su povukli sa tržišta skoro 700 000 kilograma viškova krompira crnogorskih poljoprivrednih proizvođača.

Ova mjera će trajati do 1. juna 2021.godine.

“Ovom akcijom bili su obuhvaćeni svi proizvođači koji su prijavili viškove u količinama od preko 5 tona, kako  sa sjevera tako i iz centralne  regije i iz primorskih opština. Na ovaj način Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovoj veoma teškoj godini sa ograničenim plasmanom, izlašlo je u susret poljoprivrednim proizvođačima, čuvajući crnogorskog poljoprivrednika i ponudivši tržištu Crne Gore domaće proizvode, odličnog kvaliteta i povoljne cijene i pokazalo da se može naći model da i trgovci i proizvođači mogu zadovoljni”, ističe se u saopštenju.

Izvor: CdM

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Za rad nedjeljom dodatni slobodan dan i uvećana dnevnica

Vraćanje radne nedjelje tokom turističke sezone u određenoj mjeri će doprinijeti povećanju ekonomske aktivnosti i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.