subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Kultura / Nagrada „Tipar“ Milanu R.Simiću za knjigu političkih aforizama „Kapa dole“

Nagrada „Tipar“ Milanu R.Simiću za knjigu političkih aforizama „Kapa dole“

 

Nagrada „Tipar“ je regionalna godišnja nagrada za najbolju knjigu u oblasti humora i satire, a dodjeljuje se u okviru kulturne manifestacije Dani humora i satire „Vuko Bezarević“ u Pljevljima. Posle detaljnog razmatranja knjiga koje su stigle na Konkurs za Nagradu „Tipar“ za 2022. godinu, žiri u sastavu: mr Zorica Jestrović, Milorad Joknić i Gojko Božović (predsjednik Žirija) odlučio je većinom glasova da Nagradu„Tipar“ za 2022. godinu dodijeli Milanu R. Simiću iz Velike Planeza knjigu aforizama Kapa dole u izdanju „Nove artije“ iz Paraćina.

Pored nagrađene knjige Milana R. Simića Kapa dole, Žiri je u uži izbor uvrstio i knjige Dragutina Minića Karla iz BeogradaUpokojenje istine („Alma“, Beograd) i Milenka Šarca iz PljevaljaUslovna sloboda („Alma“, Beograd).

Na Konkurs za Nagradu „Tipar“ za 2022. godinu stiglo je ukupno 8 knjiga aforizama, humorističke i satirične proze, epigrama i drama objavljenih u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Tipar“ Milan R. Simić je pisac obimnog aforističkog opusa, jednog od najvrijednijih u balkanskim okvirima. Nagrađena knjiga političkih aforizama Kapa dole potvrđuje visok status ovog pisca u savremenoj satiri i u književno-kritičkoj recepciji.Baveći se različitim temama, pretežno u socijalnoj, kulturnoj i nadasve političkoj ravni, Simić je u formi aforizma oblikovao kritički intoniranu sliku savremenog svijeta. Polazeći od konkretnog i ostajući konkretan, Simićev politički aforizam misli i na „dan posle“ i na budućeg čitaoca koji će te aforizme čitati u kontektu drugačijeg političkog trenutka i, što je važnije, drugačijeg duha vremena. Taj spoj konkretnog i univerzalnog, nedvosmisleno potreban u književnoj satiri, Milan R. Simić postiže brižljivim radom u jeziku, jezičkom ekonomijom, iznijansiranim i višestruko ukrštenim značenjima, kao i umijećem da povezuje različite ravni stvarnosti.

 

 

MILAN R. SIMIĆ

Milan R. Simić rođen je 1959. godine u Velikoj Plani (Srbija) gdje i živi. Piše prozu, drame, filozofeme, aforizme, književnu kritiku i eseje. Eseji su mu prevođeni na makedonski i poljski, aforizmi na njemački, engleski, mađarski, bugarski, rumunski i ruski, proza na slovački i slovenački jezik. Romani: Poricanje stvarnosti, Ode mi da poludim, Beli svet konačno, Ništa vredno pomena. Zbirke priča: Nedovršena priča, Priručnik za buduće mučitelje i ubice. Zbirke ogleda i kritika: Ali nećemo više o tome, Ali hoćemo upravo o tome, A to tonuće u prostoru,  Eseji da ti blaže gorčinu, Dnevnik čitaoca, Dnevnik čitaoca 2. Zbirke filozofema: Priručnik za pobunu verujućih, Aristotel po drugi put među Srbima. Zbirke aforizama: Čizma režim čuva, Glasaćemo se još, Eno sekire, kamo ga kum?, Zovite me Aristotel, Žulj na žulj, Kapa dole. Radio-drame:  Rasvanuće (Radio Beograd Drugi program) , Snevač od slame (Radio Beograd Treći program). Dobitnik je prvih nagrada: Stevan Sremac (proza), Milutin Uskoković (proza) , Milan Bogdanović (za najbolju književnu kritiku objavljenu u Srbiji 2016. godine), Prve nagrade Čivijada 2016 u kategoriji najbolji aforizam, Prve nagrade Radio Beograda za dramsku minijaturu , Povelje Karađorđević (drama „Rasvanuće“), Priznanja Opštine Velika Plana (za sveukupan književni rad), Vitez poziva za 2017. (sveukupni doprinos srpskoj kulturi), Radoje Domanović za zbirku aforizama Žulj na žulj za 2017., Dragiša Kašiković, Šumadijske metafore (proza), Prve nagrade Čivijada 2020. u kategoriji najbolji aforizam. Od 1994. godine uređuje časopis za kulturu i umjetnost Naš trag. Učestvuje u radu Velikog žirija „Večernjih novosti“ za knjigu godine (nagrada „Meša Selimović“) od 2016. Član je Srpskog PEN centra.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

dani humora

Nagrada „Mladi Tipar“ Jovanu Zafiroviću

Nagrada „Mladi Tipar“ za ciklus od 10 aforizama, za koju pravo učešća imaju autori do …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *