ponedeljak , 22 aprila 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Najava 33. Dana humora i satire „Vuko Bezarević“

Najava 33. Dana humora i satire „Vuko Bezarević“

Na konferenciji za medije povodom 33. Dana humora i satire “Vuko Bezarević“, koji se održavaju od 18. do 21. juna 2019. godine, saopštena su imena nagrađenih autora kao i program manifestacije. Ovogodišnju nagradu “Tipar” za humorističko-satirično djelo dobio je Vasil Tolevski iz Skoplja za knjigu aforizama “Pakleni rajski vrt” koju je objavio povodom 35 godina stvaralaštva. Za nagradi „Tipar“ konkurisalo je 11 knjiga. Za neobjavljenu satiričnu priču „Vuko Bezarević“, u konkurenciji je bilo 59 priča, a nagradu “Vuko Bezarević”  priču dobio je Velizar Radonjić iz Podgorice za priču “Pismo”. Za nagradu „Mladi Tipar“ bilo je u konkurenciji  pet autora po deset aforizama a nagradu “Mladi tipar” za ciklus od 10 aforizama mlada studentkinja književnosti Mirela Bašić iz Zenice. Na 26.  konkursu  „Risto Pejatović“za najbolju karikaturu pristiglo je 114 radova od 35 autora., „Grand Prix“ za karikaturu je dobio Vjekoslav Bojat iz Podgorice a specijalne nagrade: Miro Georgijevski iz Skoplja, Nikola Dragaš iz Pančeva i Vuga Živković Radulović iz Beograda, a za četvrtu nagradu sponzor je Apoteka „Heba“.

Dani humora i satire „Vuko Bezarević“ trajaće četiri dana i sastoje se od 6 programskih cjelina uz veliki broj učesnika. Počinju u utorak 18. juna sa promocijom knjige pljevaljskog aforizma „Čudnovata voćka“ priređivača Zorana Raonića i Milorad Joknića, a završava se sa tradicionalnom „Svečanom večeri“ u petak 21. juna kada će se uručiti nagrade. Neće izostati ni tradicionalno „Humorističko-satirično miletisanje“ u Milet-bašti 20. juna, kao ni pozorišni program sa predstavama „Živi su, nije smešno“ 19. juna i dječijom „Damojed“ 20. juna u jutarnjim časovima. Izložba karikatura će biti upriličena neposredno pred početak „Svečane večeri“.

Zbog ograničenog broja sjedišta u sali Doma kulture, ulaznice za predstave će se prodavati po simboličnoj cijeni od 1,00 evro, odnosno 0,50 evra za dječiju predstavu, a prihod će biti usmjeren za organizaciju manifestacije.

-Pljevaljski Dani humora i satire su jedinstveni u regionu jer u kontinuitetu traju 33 godine. Imali su svoje uspone i padove kako se naš prostor, u skladu sa društvenim prilikama, mijenjao. Manifestacija je išla svojim tokom, promijenila je nekoliko predsjednika opština, nekoliko država ali se nikada nije prekidala  što je dokaz dobre volje svih ljudi koji su vršili vlast u gradu. Rijedak je slučaj da opština finansira humora i satira posebno kada se ima u vidu da one zadiru u teren politikčke sfere i osjetljiva je na sva dešavanja u regionu. Manifestacija je dokaz demokratizacije opštine Pljevlja ima svoj čar i kvalitet i prepoznata u regionu kao najprestižnija manifestacija ove vrste, rekao je umjetnički direktor Manifestacije Dragan Paldrmić, 13, juna, dodajući da će se prvi put na pljevaljskoj sceni pojaviti mladi Pljevljak Nikola Popović, student glume , koji je izvesti priču Vuka Bezarevića.

Predsjednik Savjeta za Dane humora i satire Dragiša Sokić rekao je da su organizacione  pripreme u kreiranju programa trajale 30 dana i naveo članove Savjeta Dragan Paldrmić, Ermin Đurđević, Milanka Čepić, Sabrina Hadžiosmanović, Mihailo Bezarević, Slavko Sandić, Branko Banović i Zoran Raonić. Žiri za Tipar Zora Jestrović, predsjednik i članovi Mišo Joknić i Dragan Paldrmić, žiri za nagrade „Vuko Bezarević“ i „Mladi Tipar“ su: predsjednik žirija Bojana Radanović, članovi Dejan Miličić i Zoran Raonić.

Plakat Dana humora i satire 19

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Koncert „Valentina“ u Pljevljima

U subotu, 13. aprila, sa početkom od 20 časova, na Velikoj sceni JU Centar za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.