ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Najavljena kontrola prostora: Planove više neće crtati privatni biroi

Najavljena kontrola prostora: Planove više neće crtati privatni biroi

Predloženim izmjenama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata predviđeno je da planske dokumente izrađuje privredno društvo koje osniva Vlada, umjesto dosadašnjeg zakonskog rješenja, gdje je izradom planskih dokumenata rukovodio rukovodilac izrade fizičko lice, a sve u cilju bolje efikasnosti, efektivnosti, odgovornosti za štetu, osiguranja od profesionalne odgovornosti, kazali su Danu iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim rukovodi ministar Ratko Mitrović.

Iz ovog resora pojasnili su da se prije svega radi o izmjenama članova 21 do 24 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji se odnose na poslove izrade i donošenja planskih dokumenata. Osim toga, predlogom izmjena ovog zakona predlaže se i redefinisanje odredbe člana 218a.

“To na način što se otklanja mogućnost izdavanja urbanističko-tehničkih uslova za objekte koji se grade na zemljištu u privatnoj svojini i propisan ograničavajući uslov u smislu pribavljanja tehničkih uslova pravnih lica nad ležnih za us love priključenja na infrastrukturu. Predložena izmjena omogućava izdavanje urbanističko-tehničkih uslova samo za objekte čija je izgradnja u javnom interesu (za potrebe državnih organa i bezbjednosnih službi, obrazovanja, nauke, socijalnog staranja, sporta i kulture, energetike i dr.)”, objašnjavaju u resoru Mitrovića.

Takođe, napominju, bilo je potrebno redefinisati i zakonsko rješenje koje se odnosi na žalbu izjavljenu na rješenje o utvrđivanju naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta (član 239 stav 11 zakona), pa je izvršeno usklađivanje sa zakonom kojim se uređuje lokalna samouprava, prema kome je drugostepeni organ u slučajevima utvrđivanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta glavni administrator objašnjavaju u ministarstvu.

Dodali su da će ovaj resor uskoro započeti sa izradom i novog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, a prije toga će taj propis biti izmijenjen u pravcu da se prostor više zaštiti, a ograniči gradnja, osim ona koja je u javnom interesu. U resoru koji vodi Ratko Mitrović pojašnjavaju da se izmjene ovog zakona donose po hitnom postupku.

“S obzirom na to da se ovaj Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata odnosi na manje izmjene rješenja, prije svega uređuje pitanje subjekta izrade planskih dokumenata, a imajući u vidu da je planirano donošenje većeg broja planskih dokumenata, ministarstvo je predložilo da se ovaj prijedlog zakona donese po hitnom postupku. Ovim izmjenama i dopunama zakona, prostor u Crnoj Gori, kao njen najvažniji resurs, svakako će biti bolje zaštićen, uz nastojanje da se spriječi njegova dalja devastacija”, uvjeravaju u ministarstvu.

Ministarstvo je, kako kažu, analiziralo rješenja sadržana u Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, te njihovu praktičnu primjenu i konstatovalo da se mora, počev od septembra ove godine, pristupiti temeljnoj reformi, odnosno izradi novog zakona u ovoj oblasti.

“Međutim, s obzirom na to da se radi o složenom, i poslu koji zahtijeva više vremena, a nametnula se potreba za nekoliko neod ložnih, hitnih izmjena, ministarstvo je pripremilo Predlog zakona o izmjenama i dopu nama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Izmjene značajne i za investitore

U Ministarstvu dodaju da će predložene izmjene i dopune Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata svakako imati značajne ekonomske efekte na investitore koji će svoja ulaganja realizovati.

“Značaj će biti i za nadležne organe zadužene za vršenje poslova planiranja prostora budući da će predloženo rješenje rasteretiti državnu administraciju, zatim na vlasnike građevinskog zemljišta, na zainteresovane korisnike prostora da u najvećoj mogućoj mjeri iskažu svoje potrebe vezane za uređenje prostora i izgradnju objekata, kao i na stanovništvo koje će imati multiplikativne benefite na osnovu predloženih zakonskih rješenja. Inače, primjena ovih zakonskih rješenja neće izazvati troškove za građane i privredu, već će kao i do sada sve troškove izrade planske dokumentacije snositi država”, zaključuju u Ministarstvu.

Izvor: Dan

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.