subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Najveća smrtnost od karcinoma u državi je u Pljevljima, od 10 oboljelih 8 iz Pljevalja

Najveća smrtnost od karcinoma u državi je u Pljevljima, od 10 oboljelih 8 iz Pljevalja

Partija penzionera, invalida i restitucije- PIR, Udruženje za zaštitu penzionera i invalida , Udruženje civilnih ,vojnih i invalida rada CG, volonteri i veterani  ribolovci Pljevalja, uputili su otvoreno pismo SO Pljevlja I Opštinskom tužilaštvu u kome se kaže da su tužni i razočarani katastrofom pomora ribljeg fonda u pljevaljskim rijekama , na kojima  zaljubljenici prirode i rijeka,  provode   beskonačne časove,  a nažalost iz tih rijeka se nalijevaju i usjevi na poljoprivrednim zasadima pljevajskih gazdinstava.

Tražimo hitnu i neodložnu istragu povodom ovog nebismo mogli reći samo incidenta, već  teškog krivičnog djela, usmjerenog ne samo na pomor ribe i čitavog živog svijeta u ovim pljevaljskim rijekama, već zbog teškog krivičnog djela usmjerenog i na pomor ribe i ribljeg fonda i usmjerenog protiv zdravlja ljudi i živog  svijeta koji koriste  vode iz ovih rijeka.

Ttražimo da Skupština opštine Pljevlja, prije svega da opozicioni odbornici u Skupštini opštine Pljevlja, iniciraju  sazivanje hitne sjednice Skupštine Pljevlja,  na kojoj bi se razmatrale i utvrdile sve okolnosti  i identifikovala sva lica i organi koji su prouzrokovali ovu katastrofu, koja će imati dalekosežne posledice, koje se ne mogu ispraviti ni u narednih petnaest godina.

Ovo nije obični ekološki incident kako ga neki subjekti  žele  predstaviti .  Za  volontere i  zaljubljenike ribolovce koji dane provodimo pored ovih rijeka , a to je i rekreacija   i  najbolja psiho-terapija, za sve one koji koriste vode ovih rijeka za stočni fond, za navodnjavanje svojih bašta i vrtova i usjeva, ovo je strašna katasrofa.

Ako je Crna Gora definisana Ustavom i kao ekološka država, tražimo od nadležnih organa, a prije svega nadležnog  tužilaštva da otvori hitno istragu i utvrdi odgovornost organa i lica koja su ovaj zločin ekološki počinili. Ovo nije obični ekološki incident.

Želimo da vidimo snagu i efikasnost države  u ovom konkretnom slučaju i da vinovnike ovog za nas nemilog događaja pa čak i zločina  otkriju i privedu pravdi, kazni po zakonu no i to je malo .Nema te kazne koja bi mogla biti adekvatna za ovo krivično djelo. Očekujemo brzu reakciju državnih organa jer je ovo hitna i urgentna stvar.

Ovaj slučaj se ne smije odugovlačiti, a još manje prikrivati  i zločin zataškavati.  Građani Pljevalja s u i onako  dosta kažnjeni  zagađenim vazduhom od TEPV, gdje je najveća smrtnost od karcinoma u državi, da od 10 oboljelih od karcinoma pluća 8 oboljelih je iz Pljevalja. Još  im  treba ova katasrofa.

Molimo odbornike Skupštine opštine Pljevlja , nadležno tužilaštvo da pokažu efikasnost i ažurnost po ovom pitanju,  a sve građane Pljevalja kojima su Pljevlja na srcu  pa i Crna Gora  a jesu, da izraze svoje nezadovoljstvo, ogorčenje i razočarenje. Ovo je i tužan, i ružan i katastrofalni događaj  ne samo za građane Pljevalja.

8.7.19.g   PREDSJEDNIŠTVO PARTIJE –PIR,  Momo Joksimović, predsjednik

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.