sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Nakon 40 godina zabrane gradnje moguća prodaja imovine u pljevljskom selu Kalušići

Nakon 40 godina zabrane gradnje moguća prodaja imovine u pljevljskom selu Kalušići

Zanima me kakvu će ponudu uputiti Rudnik uglja, jer bi nakon 40 godina patnje loša cijena za imovinu bila posebna kazna za stanovnike Kalušića, smatra Dragan Lučić predsjednik MZ Zabrđe i stanovnik Kalušića.

Ukoliko prihvate ponudu Rudnika uglja za otkup zemljišta i objekata, stanovnici jednog djela pljevaljskog sela Kalušići, odnosno dijela zaseka Svrkote mogli bi da se isele već ove godine. Domaćinstva iz drugih djelova sela čekaće neka nova vremena kako bi prodali svoja imanja. Kako je „Danu“ rečeno u Rudniku uglja zvanična ponuda će biti upućena čim vještak ekonomske struke, na osnovu tržišnih vrijednosti, formira cjenu za imovinu mještana Svrkota.

– Kada vještak ekonomske struke, na osnovu tržišnih vrijednosti, utvrdi vrijednost imovine, Rudnik uglja će vlasnicima imanja uputiti ponudu za kupovinu i trudićemo se ta da ponuda bude pravična- rečeno nam je u Rudniku uglja uz pojašnjenje da ukoliko se vlasnici imanja ne slože sa ponudom onda će se 2025. godine vršiti eksproprijacija imovine. U Rudniku tvrde da će sve učiniti da se imovina vlasnika imanja u Kalušićima otkupi bez eksproprijacije i da će se ponuditi valjana cijena.

Ukoliko ne bude dogovora onda će se 2025. godine sprovesti ekspropijacija – tvrde u Rudniku uglja uz pojašnjenja da šalju ponudu za kupovinu imanja kako stanovništvo Kalušića ne bi naredne tri godine živjelo na ivici kopa.

Inače, selo Kalušići bilo je jedno od najljepših sela ali je usled eksploatacije uglja i proizvodnje električne energije došlo u izuzetno težak položaj. Selo se nalazi između kopova Rudnika uglja i Termoelektrane i već 40 godina vlasnici imanja u Kalušićima nemaju pravo da na svojoj imovini grade objekte.

Eksploatacija uglja kad se Ćehotina vrati u stari tok

Kada je u pitanju eksploatacija uglja u selu Kalušiće, ona će početi najvjerovatnije za dvije do tri godine. Prije eksploatacije uglja, neophodno je otkupiti imovinu ali i vratiti Ćehotinu iz betonskog korita u prirodan tok. Ćehotina je 2008. godine iz prirodnog toka premještena i sada kada se eksploatacija uglja završava na prostoru Doganja, a završena je na području sela Durutovići, pa je stoga rijeku neophodno vratiti da teče prirodnim tokom.

Mještani Kalušića strahuju šta sledi u narednom periodu, odnosno na koji će se način vršiti otkup zemljišta i druge imovine.

– Mi već decenijama živimo u strašnim uslovima. Naše selo je proglašeno za prostor od posebne namjene i zabranjena nam je gradnja objekata. U takvim okolnostima najbolje je da se čitavo selo što prije iseli – smatra predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Zabrđe i stanovnik Kalušića Dragan Lučić.

On naglašava da bi nakon 40 godina patnji, loša cjena za imovinu bila posebna kazna, te da stanovništvo ovog ali i drugih sela treba pravično obeštetiti.

– Sedamdesetih godina prošlog vijeka nama je zabranjeno da na svojim imanjima gradimo kako bi Rudnik uglja što jeftinije došao do imanja gdje se nalazi ugalj. Na taj način smo spriječeni da razvijamo naša domaćinstva. Svih ovih godina mi imamo nevolje i teškoće, na koje se niko nije osvrtao – kaže Lučić uz pojašnjenje da ga jako zanima kaku će ponudu uputiti Rudnik uglja.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.