sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Nakon 63 godine Pljevlja pokreću pozorišnu scenu

Nakon 63 godine Pljevlja pokreću pozorišnu scenu

Entuzijazam i dobra volja lokalne uprave da nakon 63 godine od djelovanja profesionalnog pozorišta u Pljevljima, vrati svom gradu status središta regionalnog kulturnog stvaralaštva, otpočeće i pokazati svoj puni kapacitet premijerom predstave „Mirovna misija“ za koju adaptaciju i režiju potpisuje prijatelj Pljevalja i glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović. Pozorišna predstava, čija se premijera na sceni  pljevaljskog Centra za kulturu očekuje krajem marta ove godine, biće realizovana u saradnji Opštine Pljevlja i mješovite grupe eminentnih crnogorskih glumaca od kojih dio njih nosi korijene iz pljevaljskog kraja  – glumaca Crnogorskog narodnog pozorišta, Nikšićkog pozorišta i pozorišta „Puls teatar“ iz Lazarevca. To je saopšteno nakon sastanka predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića, sekretarke Sekretarijata za društvene djelatnosti Emine Salihović i grupe glumaca, koji su na sceni pljevaljskog Centra za kulturu juče održali svoju prvu probu.

Opština Pljevlja će logistički i finansijski podržati realizaciju predstave, sa ciljem da se njenom premijerom pokrenu aktivnosti pozorišnog i produkcijskog stvaralaštva u novoosnovanoj Javnoj ustanovi „Centar za kulturu“ Pljevlja, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Opštine.

U realizaciju projekta biće uključena grupa Pljevljaka koji imaju afinitete prema pozorišnoj umjetnosti – režiji, produkciji, scenografiji, a istovremeno će se, tokom priprema i proba za predstavu održavati seminari, kursevi i radionice kako bi mladi ljudi – đačka i studentska omladina unaprijedili vještine i znanja iz ove oblasti.

Predstava „Mirovna misija“ rađena je po tekstu Jovane Bojović, čiji su korijeni iz Pljevalja, a režiju i adaptaciju potpisuje glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović. Uloge su dodijeljene glumcima CNP-a Aleksandru Raduloviću, Jeleni Minić, Jeleni Nenezić Rakočević, Darku Bjekoviću – glumcu „Puls teatra“ iz Lazarevca i Nikoli Vasiljeviću – glumcu „Nikšićkog pozorišta“. Scenografiju će raditi Saša Vukotić, kostimografiju Olja Eraković, a kompoziciju Slobodan Kovačević.

Realizacija ove predstave, biće zamajac u buđenju pozorišnog duha Pljevalja i put za novo razdoblje pljevaljskog pozorišnog stvaralštva, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Opštine Pljevlja nakon održanog sastanka.

pljevlja.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

PROMOCIJA KNJIGE CRNOGORSKA POHARA KUČA

Srpski informativno-kulturni centar „Sveti Sava” organizuje promociju knjige Ilije Petrovića „Crnogorska pohara Kuča”. Skupštinska sala, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.