sreda , 28 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / NAKON DVOGODIŠNJE PAUZE NASTAVLJENO FRESKOPISANJE CRKVE SVETE PETKE

NAKON DVOGODIŠNJE PAUZE NASTAVLJENO FRESKOPISANJE CRKVE SVETE PETKE

Oslikavanje da se završi do stogodišnjice hrama

NAKON DVOGODIŠNJE PAUZE NASTAVLJENO FRESKOPISANJE CRKVE SVETE PETKE

Radovi na freskopisanju Crkve Svete Petke, koji su protekle dvije godine bili prekinuti, ove godine se uspješno realizuju. Naime, namjera Crkvenog odbora i nadležnih sveštenika je da se crkva u potpunosti freskopiše do 2027. godine, kada će se obilježiti i 100 godina od njenog podizanja.

-Sada oslikavamo dio crkve gdje će biti prikazane kompozicije velikih crkvenih praznika, kao što je Hristov ulazak u Jerusalim, Hristovo Vaskrsenje i drugi praznici, kazao nam je Boris Markuš, jedan od freskopisaca u Crkvi Svete Petke.

Od članova Crkvenog odbora smo doznali da će radovi ove godine na freskopisanju trajati do oktobra, odnosno da će biti okončani prije praznika Svete Petke, koji se obilježava 27. oktobra. Nastaviće se naredne godine, a uporedo s radovima traje i akcija za prikupljanje novca za freskopisanje.

Crkva Svete Petke je sagrađena 1927. godine u znak zahvalnosti Svetiteljki, jer su Pljevlja 1912. i 1918. godine oslobođena od strane Vojske Kraljevine Srbije, nakon viševjekovnog  turskog  ropstva i trogodišnje austrougarske okupacije. Do 2011. godine, kada je u naselju Guke izgrađen Hram Svetog Velikomučenika Georgija, Crkva Svete Petke je bila jedina gradska pravoslavna bogomolja.

Izvor pvsvitanje

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DOO „Vodovod“: Obavještenje o prekidu vodosnabdijevanja potrošača

Zbog izvođenja radova na otklanjanju kvara na vodovodnoj mreži, dana 27.09.2022. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.