ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Narodni sabor “Metaljka 2017- korida”

Narodni sabor “Metaljka 2017- korida”

Braća Tanasković, iz Metaljke, peti put organizuju tradicionalni narodni sabor „Metaljka 2017. – Korida“, na granici dvije države, u subotu 26. avgusta, sa početkom u 10 časova. U ovoj turističkoj promociji sela i običaja centralni dio programa je bodenje 14 bikova. Kako u Crnoj Gori zakon ne dozvoljava tradicionalni običaj koji je vjekovima bio prisutan na selima, zarad dobrobiti životinja, korida se održava na teritoriji opštine Čajniče, a narodno veselje uz igru i pjesmu je u CG. Biće organizovano takmičenje u bacanju kamena sa ramena, skok udalj, vuča konopca i trka veterana. Goste će zabavljati Avantura bend a program vodi Milenko Srdić.

korida 3

Iz sedam različitih krajeva dolaze uzgajivači bikova na takmičenje koje okupi i preko dvije hiljade ljudi. U bodenju bikova planirano je 10 borbi. Takmičiće se bikovi iz Metaljke Zimonja, Galonja, Šaronja, Sedmica i Čadonja, braće Tanasković, i Mrkonja, Dragana Baturana.  Iz Goražda u koridi učestvuju Prutonja, Sveta Droca, Šaronja, Radoslava Pelengića, iz Pljevalja Baljen, Milenka Lučića, iz Han Pijeska Šibonja, braće Mirović i Rudonja, Gruja Mirovića, iz Čajniča Mrkonja, Alekse Šubare, iz Sarajeva-Ilijaš Gavran, Iva Ilića i iz Bijelog Polja Ramonja, Marka Ašanina.

Španija, Portugalija i neke zemlje Latinske Amerike su poznate po koridi i toreadorima, koji na kraju tradicionalne predstve usmrte bika. Ustavni sud Španije prošle godine ukuino je zabranu koride nametnutu regionalnim zakonom Katalonije 2012., kome je prethodila dvogodišnja inicijativa građana koju ju potpisalo 180.000 građana kojom se tražilo ukidanje koride.Ustavni sud države ukinuo je odredbu regionalnog zakona kojom su bile zabranjene borbe sa bikovima u Kataloniji jer je u nadležnosti države, obrazlažući da je “korida dio kulturnog nasleđa Španije”.

korida 2

Devetodnevni festival -korida „San Fermin“ u Pamploni, na sjeveru Španije, stekao je slavu zahvaljujući romanu Ernasta Hemingveja iz 1926. godine „Sunce se ponovo rađa“ i privlači hiljade stranih turista. U ovogodišnjoj trci s bikovima došlo je do povrede učesnika, do kojih dolazi kada se  bikovi i trkači okliznu i padnu tokom trčanja.

Ljubitelji koride kažu da njeguju tradiciju svoga kraja i svake godine privlače veći broj mladih koji ne treba da se stide, već da se ponose viteštvom i junaštvom koji su simbol koride. Pripremanje i uzgoj bikova zahtjevaju znanje i vještinu a u borbi bikovi mogu zadobiti povredu kao i čovjek u bilo kom sportu, smatraju ljubitelji koride.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.