utorak , 9 avgusta 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Nastavljuju se opstrukcije u vezi sa napadom na Čabarkapu

Nastavljuju se opstrukcije u vezi sa napadom na Čabarkapu

Nadležni državni organi napravili su po svemu sudeći mnogo pogrešnih i malo proceduralno ispravnih koraka u slučaju prebijanja studenta Božidara Čabarkape prije nekoliko večeri. To su činjenice na koje moramo da ukažemo i koje zabrinjavaju i upućuju na sumnju da postoje oni koji u čitavoj situaciji žele da prikriju kako počinioce i njihove motive tako i pravu prirodu povreda koje je zadobio Čabarkapa.

Iako se napad na Čabarkapu desio gotovo ispred samih ulaznih vrata njegove kuće policajci koji su došli na intervenciju kao ni službenici Hitne pomoći nisu o incidentu obavijestili članove njegove porodice a po svemu sudeći nije obavljen ni uviđaj, jer stvari i predmeti koji su se nalazili kod Čabarkape nisu bili predmet interesovanja policije, iako su na odjeći i fotografskoj opremi koju je nosio vidljivi tragovi oštećenja.

Sve ukazuje da ni nakon prijema u Hitnu službu odnosno Bolnicu Čabarkapi nije pružena adekvatna pomoć niti ispoštovane sve medicinske procedure. Postoje ozbiljne indicije da su policajci pokušali da utiču na ljekare da povrede kvalifikuju kao lake, iako to nije njihova nadležnost, zadobijene padom ili kako je kasnije konstatovao jedan od inspektora policije „sam pao, sam se ubio“. Ljekar koji ga je primio u Bolnici i koji je sanirao ortopedske povrede, specijalista ortoped dr Ernest Gadžo, nije u izvještaju detaljno opisao njegove ostale povrede, golim okom vidljive podlive i modrice od čizama i palica, niti predložio da se urade dodatne analize i pregledi poput ultrazvučnih, pregleda specijaliste neuropsihijatra i slično.

Nakon što ga je gotovo čitavog uvio u zavoje u svom izvještaju konstatovao je da se kontrola zakazuje za sedam dana.

Tek nakon 24 sata od događaja Čabarkapa je zbog bolova koje je trpio i psihičkih posledica koje je osjećao zatražio dodatne preglede i tom prilikom takođe naišao na opstrukcije i bio prinuđen da u Bolnici provede nakoliko sati kako bi stigao do ljekara odgovarajućih struka i obavio dodatne dijagnostičke analize, kada je dobio i drugi izvješataj u kom su opisane i konstatovane i druge povrede.

Čabarkapa je zadobio veoma ozbiljne povrede ali i psihičke traume usled činjenice da je u gluvo doba noći napadnut od strane maskiranih lica ispred porodične kuće, dok se vraćao sa događaja koji je fotografisao, što je kao član radničke porodice posao kojim pokušava da obezbijedi dodatne prihode za studiranje.

Odbor za odbranu svetinja nema iluzija da je napad na Čabarkapu izolovani incident koji nema veze sa njegovim angažovanjem u Crkvi i tokom protestnih litija. Stoga još jednom apeluje na nadležne državne organe, prije svega Policiju, da pronađu i procesuiraju počinioce ovog gnusnog čina, a Odbor će sa svoje strane Čabarkapi pružiti svu adekvatnu pomoć, posebno utičući na to da se ne zataška ni jedan aspekt ovog varvarskog akta, od postupanja organa Policije do ljekara Bolnice u Pljevljima.

Ponavljamo, očuvanje mađunacionalnog i međuvjerskog sklada za koji se zalažemo i borimo iskreno i svim snagama, sada je na nadležnim državnim organima. Zahtijevamo da svoj posao urade profesionalno i u skladu sa Zakonom, jer je lična sigurnost svakog pojedinca, makar on bio i Srbin, uslov svih uslova da se nastavi miran i tolerantan zajednički život u ovom gradu.

Dosadašnji rezultati na otkrivanju i sankcionisanju napadača na Božidara Čabarkapu nisu nas uvjerili da institucionalni mehanizmi zaštite građana funkcionišu kao i da se zakoni primjenjuju jednako za sve. Tražimo od državnih organa da nas rezultatima demantuju i pruže zaštitu države svim njenim građanima, kako ne bi bili prinuđeni da tu zaštitu tražimo vaninstitucionalnim putem kao i mimo granica ove države.

Saopštenje za javnost Odbora za odbranju svetinja, 17.3. 2020.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

JOKOVIĆ PORUČIO

„Neće faliti životnih namirnica tokom zime“ Vlada garantuje da neće faliti ni jedne životne namirnice …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.