četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / NATO: Važna je sloboda izražavanja sve dok je mirna

NATO: Važna je sloboda izražavanja sve dok je mirna

IZ ĐUKANOVIĆEVOG KABINETA NEGIRALI DA SU TRAŽILI PODRŠKU ALIJANSE U VEZI SA PROTESTIMA

Crna Gora obavijestila Alijansu o protestnim litijama, što je njena obaveza, rekao Đukanović ranije. Juče iz njegovog kabineta ponovo negirali da su tražili podršku Alijanse

“NATO se ne miješa u unutrašnje stvari”: Sa litije
“NATO se ne miješa u unutrašnje stvari”: Sa litije (Foto: Luka Zeković)

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je u intervjuu Televiziji Crne Gore rekao da nije tačno da je zbog održavanja litija Crna Gora zvala NATO u pomoć.

“To nije tačno. Crna Gora ima obavezu da razmjenjuje informacije. Ovo (protesti) je zanimljiva informacija koja se ne tiče samo Crne Gore, već se tiče i Zapadnog Balkana. Mi smo tu informaciju kao odgovorna članica NATO-a razmijenili sa Alijansom, ali nije bilo poziva, ni slučajno. Višak očekivanja od EU ni od NATO-a nijesam imao, ali bih volio da vidim, da ove informacije malo prodrmaju i briselsku administraciju i u drugim centrima, da se shvati da vrijeme na Balkanu definitivno ne stoji. Očekivao bih da Evropa shvati da je ovo vrijeme za odlučnu akciju i da ne prima zapadnobalkanske države bez prethodno ispunjenih uslova, ali da svako može da napreduje ako ispuni uslove”, poručio je Đukanović.

Iz Đukanovićevog kabineta juče su ponovili te navode, demantujući pisanje beogradske Politike koja je nezvanično objavila da je Crna Gora raznim kanalima tražila veći angažman NATO-a povodom vjerskih pitanja i da je odbijena.

“Obavještavamo javnost da je to još jedna u nizu neistina koje se ovih dana plasiraju iz određenih centara u Beogradu. Nije bilo nikakvog obraćanja NATO-u ili bilo kojoj drugoj međunarodnoj adresi za bilo kakvim angažmanom u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pa samim tim nije moglo biti ni reakcije, o kojoj se spekuliše”, navedeno je iz Đukanovićevog kabineta.

Crna Gora je članica NATO-a od 2017.

Stoltenberg: Sve više članica suočeno sa hibridnim prijetnjama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je juče da se sve više zemalja članica suočava sa hibridnim prijetnjama, ističući da je NATO tim zbog toga boravio u Crnoj Gori krajem novembra. “Vidjeli smo da hibridne prijetnje sve više i više postaju realnost za sve više NATO saveznika. To je mješavina prikrivenih operacija, vojnih i nevojnih vidova agresije, sajber agresije protiv NATO saveznika. Na zahtjev Vlade Crne Gore mi smo uputili prvi takav tim u Crnu Goru u novembru. Proveli su tamo nekoliko dana”, kazao je Stoltenberg na konferenciji u Briselu.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rovčanin apelovao na sjednici Odbora: Pomoći FK Rudar da izađe iz blokade računa

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Nikola Rovčanin apelovao je na današnjoj sjednici …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.