četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / „Nećemo da ćutimo, borba protiv nasilja da bude prioritet“

„Nećemo da ćutimo, borba protiv nasilja da bude prioritet“

Na protestu ispred Vlade Crne Gore povodom presude Višeg suda u slučaju ubistva Zimrite Nerde čule su se brojne poruke i zahtjevi od Vlade da ojača institucije koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja u cilju efiksne zaštite žrtava.

„Tražimo od Vlade da ojača nadležnost ranije uspostavljenog operativnog tima za nasilje u porodici kao nezavisnog mehanizma za procjenu rada svih nadležnost institucija koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja u cilju efiksne zaštite žrtava, okončanja nekažnjivosti službenika koji ne izvršavaju svoje dužnosti u slučajevima nasilja u porodica i izgradnju povjeranje u rad državnih institucija“, poručeno je na protestu. 

Prisutni su istakli da zahtijevaju da se osigura kontinuirana supervizija slučajeva i djelotvoran sistem odgovornosti unutar svih institucija koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja.

Traže da se osigura da se dovrši rad na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i krivičnog zakonodavstva, i da se ono dodatno unaprijedi mjerama.

„Nećemo zvanična saopštenja, sućut, ućutkivanje, ni ovu vrstu tišine, niti podizanje svijesti, niti riječi pravda, budućnost, rodoljublje a pogotovo ne ravnospravnost, rodna, glasna, ili suštinska uvijena u protokolarne fraze, nećemo nijedno rebro, ključnu kost, vilicu, oko, ili ženu manje“, saopšeno je u Proglasu. 

Protest ispred VladeProtest ispred Vlade (Foto: RTCG)

Protest je organizavao Centar za ženska prava (CŽP). Iz CŽP-a su ranije poručili da su revoltirani takvom presudom i da su očekivali pravdu.

Prvostepenom odlukom Višeg suda, Dalibor Nikolić je osuđen na 12 godina zatvora zbog nasilja u porodici. Iz Višeg suda su objasnili da je presuda prvostepena i da postoji pravni lijek, kao i da će dugostepeni sud cijeniti ispravnost pravne kvalifikacije.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.