nedelja , 2 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Nedostaje 500 ljekara i 1.100 medicinskih sestara

Nedostaje 500 ljekara i 1.100 medicinskih sestara

Medicinski fakultet je u odluci koju je uputio Senatu Univerziteta Crne Gore u vezi sa predlogom upisa 185 brucoša u toj ustanovi naveo da Crnoj Gori fali oko 500 doktora medicine i 1.100 medicinskih sestara, u odnosu na države Evropske unije EU, piše Dan.

U odluci o predlogu broja studenata koji će biti upisani, a koju je usvojilo Vijeće Medicinskog fakulteta ističe se da prema raspoloživim podacima Crnoj Gori nedostaje doktora medicine, što pokazuje i dokument Ministarstva zdravlja Zdravstvena politika do 2022. godine.

Medicinski fakultet je predložio upis 40 brucoša na programu za medicinu, stomatologiju 20, farmaciju 30, primijenjenu fizioterapiju 45 i 50 na Visokoj medicinskoj školi.

“Upoređujući odnos između EU, gdje su zaposlena 3,4 doktora na 1.000 stanovnika, i Crne Gore gdje je taj odnos 2,6 na 1.000, a s obzirom na demografske i biološke varijable, gdje je jedna trećina doktora starija od 50 godina, neophodno je u kontinuitetu imati upisnu politiku na ovom broju ili više. S obzirom na to da se radi o mladom fakultetu, a već afirmisanim farmaceutima u privatnom i javnom sektoru u Crnoj Gori i regionu, smatramo da kontinuirana upisna politika u ovoj djelatnosti obezbjeđuje više kvaliteta u zdravstvenoj zaštiti Crne Gore”, poručuju u odluci sa Medicinskog fakulteta.

Kako navode, u EU na 1.000 stanovnika imaju sedam medicinskih sestara, a u Crnoj Gori 5,1 na 1.000 stanovnika.

“S obzirom na intenciju EU i direktive iz 2009. i 2014. godine, kojima su regulisane ove profesije, smatramo da će u budućnosti nosioci zdravstvene njege biti visoke medicinske sestre. Potreba za visoko obrazovanim kadrom fizioteraputa je dodatno iskazana time što je jedna od ključnih grana razvoja crnogorske privrede turizam. Perspektiva razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori otvara prostor za angažovanje visoko obrazovanih fizioterapeuta, koji nastavljaju tradiciju Instituta ‘dr Simo Milošević’ u Igalu sa partnerskim institucijama Kraljevine Norveške u fizikalnim tretmanu pacijenata”, ističu u odluci sa Medicinskog fakulteta.

Navode da je predlog broja studenata za upis u studijsku 2021/2022. godinu sa kadrovskim, materijalnim i drugium kapacitetima.

Vijeće je ocijenilo da je praksa potvrdila opravdanost predloženog broja upisa studenata kažu sa fakulteta. Iz Rektorata je prekjuče saopšteno da će na svim jednicima biti upisano 3.330 brucoša o trošku države.

“Broj mjesta za upis nove generacije studenata na Univerzitet Crne Gore u skladu je sarješenjem Ministarstva prosvjete kojim je određen maksimalan broj studenata za upis, kao i u skladu sa standardima kvaliteta nastave. Predlog je opravdan i sa aspekta zapošljivosti i potražnje na tržištu rada u Crnoj Gori, budući da podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je i usled krize izazvane pandemijom virusa kovid-19 zabilježen porast broja zapošljavanja visokoškolacau 2020. godini”, navode iz Univerziteta.

Upis na 19 fakulteta nakon odluke Vlade

Nakon odluke Vlade o predloženom broju mjesta za brucoše na 19 fakulteta biće raspisan konkurs.

Predložen je sledeći broj Arhitektonski fakultet upisuje 50 studenata, Biotehnički 160, Ekonomski 390, Elektrotehnički 330, Fakultet dramskih umjetnosti 35, Fakultet likovnih umjetnosti 40, Fakultet političkih nauka 140, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 105, Fakultet za turizam i hotelijerstvo 150, Filološki fakultet 335, Filozofski fakultet 290, Građevinski fakultet 110, Mašinski fakultet 160, Medicinski 185, Metalurško-tehnološki 115, Muzička akademija 36, Pomorski fakultet Kotor 260, Pravni fakultet 210 i Prirodno-matematički fakultet 230.

Izvor: Dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.