ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Neka optimizam postane vaš stil življenja

Neka optimizam postane vaš stil življenja

anaSinoć je u prepunoj sali SO  dr Ana Milentijević, specijalista psihijatrije, održala predavanje na temu „Stres i emocije“. Milentijević je govorila o stresu i šta se dešava u našem tijelu kada smo izloženi stresu; poremećaji i tjelesne bolesti koje su u tijesnoj vezi sa stresom i emocijom kao psihičkom komponentom stresa; stres i ličnost, veza između tipa ličnosti i bolesti, važnost misli i emocija u unapređenju zdravlja i izrazila zadovoljstvo što je o svojoj omiljenoj temi pričala u rodnom gradu.

– Stres se definiše kao jedan potpuni i cjeloviti odgovor našeg organizma na bilo koju vrstu sresora koji remeti organizam, izvodi ga iz njegovog balansa odnosno remeti njegovu homeostazu. Poznato je da čovjek najbolje funkcioniše kada je u ravnoteži.Stresori su svi faktori koji dovode do stresa. Stresori mogu da budu biološki, socijalni i psihološki – kazala je Milentijević i dodala da su misli i emocije presudne za naše zdravlje.

– Negativne emocije koje taložimo mjesecima i godinama definitivno nas vode u bolest. Neka vam ne bude bitino šta drugi mile o vama. Što se više trudite da se svidite drugim ljudima tada se najmanje sviđate sebi. Opet se javlja negativna emocija. Ne možemo pobjeći od negativnih emocija, ali ih ne moramo podgrijavati. Emociju koju nudite takvu zauzvrat i dobijate. Uživajte u suncu. Smijte se. Budite zahvalni, jer je zahvalnost najača molitva. Vrlo često smo nezahvalni. Uzimamo zdravo za gotovo stvari koje imamo u životu. Budite zahvalni svakog dana na svakom danu, budite zahvalni na svojoj djeci, rodteljima, prijateljima, svakoj čaši vode koju ste popili. Budite zahvalni jer je zahvalnost jako pozitivna emocija. Neka optimizam postane vaš stil življenja, jer su misli i emocije te koje su presudne da li ćemo ostati u zdravlju ili ćemo otići u bolest, a vjerujte izbor je na vama – poručila je Milentijević.

Predavanje je organizovala Kancelarija za rodnu ravnopravnost koja radi pri Sekretarijatu za društvene djelatnosti.

predavanje Ana 2

 

 

 

 

 

predavanje Ana 3

 

 

 

 

predavanje Ana

 

 

 

 

S.Z.

Opširnije u narednom broju „Pljevaljskih novina“

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.