sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Nema pomaka u istrazi o 53 sumnjive diplome medicinskih radnika ni nakon 19 mjeseci

Nema pomaka u istrazi o 53 sumnjive diplome medicinskih radnika ni nakon 19 mjeseci

Ni nakon skoro 19 meseci, koliko je prošlo od kada su podnesene krivične prijave protiv 53 medicinska radnika zaposlena u zdravstvenim i drugim ustanovama u Pljevljima, a zbog osnova sumnje da su falsifikovali diplomu medicinskih škola iz okruženja, nadležni tužilački organ ne saopštava da je bilo pomaka u ovoj istrazi.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima za Dan je tim povodom kratko saopšteno da je u formiranom predmetu izviđaj i dalje u toku u cilju utvrđivanja da li u radnjama ovih lica ima elemente bića krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Alternativa Crna Gora je 12. aprila 2022. godine podnijela tužilaštvu krivične prijave protiv 53 zaposlena u pljevaljskim ustanovama zbog osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela, i to: falsifikovanje javne isprave nabavka lažne diplome, nesavjesno pružanje medicinske pomoći, nadrilekarstvo i davanje mita.

Radi se o obrazovnim ispravama medicinskih radnika u pljevaljskoj Opštoj bolnici i Domu zdravlja, 11 zaposlenih u Domu starih Pljevalja i šestoro zaposlenih u JPU „Ekobajka“.

Direktor bolnice u Pljevljima dr Saša Grbović tada je za Dan rekao da je policija po nalogu tužilaštva uzela dokumentaciju zaposlenih. Nakon toga je saopštio da u upravi bolnice još uvek ne mogu ništa preduzeti jer tužilaštvo nije podiglo optužni predlog protiv radnika za koje su u prijavi tvrdili da su do diplome došli nelegalno.

„Sva ta lica su nostrifikovala svoju diplomu i svima njima je omogućeno da položi državni ispit. Potom su svi primljeni u periodu kada je na čelu pljevaljske bolnice bio drugi menadžment”, rekao je ranije Grbović za „Dan”.

Ministarstvo prosvjete intenziviraće aktivnosti na provjeri lažnih diploma u okvirima svojih nadležnosti, ali za efektno rješavanje ovog problema neophopdna je međuresorna saradnja, izjavio je juče za Radio Crne Gore državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Dragan Bojović.

Sa druge strane, Zarija Pavićević iz organizacije Alternativa Crna Gora smatra da su interne istrage lažnih diploma osuđene na propast, i rešenje vidi u izmenjenom Zakonu o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija.

Izvor-cdm

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.