ponedeljak , 20 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / NEMAJU PETLJU NI ZA POTPIS NI ZA RUŠENJE? Temeljni ugovor doveo vladu Crne Gore NA IVICU PONORA, samo je pitanje ko će je preći

NEMAJU PETLJU NI ZA POTPIS NI ZA RUŠENJE? Temeljni ugovor doveo vladu Crne Gore NA IVICU PONORA, samo je pitanje ko će je preći

Iako je vlada Crne Gore usvojila Nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pre više od 20 dana, on zvanično nije potpisan, a još manje usvojen. Kako vreme prolazi, sve je jasnije da bi od rešavanja tog pitanja mogla da zavisi i sudbina vlade u Podgorici, iako premijer Dritan Abazović najavljuje da paraf na njega mogao da bude stavljen početkom avgusta.
Kada je 8. jula vlada Crne Gore usvojila Temeljni ugovor sa SPC, mnogi su pomislili da je to kraj višegodišnje sage zbog koje je, između ostalog, nakon tri decenije DPS Mila Đukanovića pao s vlasti.
Vlada je usvojila ugovor prostom većinom glasova, osam prema pet, dok troje ministara nije prisustvovalo sednici. Međutim, odmah potom počinje kriza vlasti, zbog koje se sada, po ko zna koji put, poslavlja pitanje rušenje crnogorske vlade.

To, doduše, ne bi bio prvi put jer je upravo jedan od zakona koji je imao veze sa crkvom, Zakon o slobodi veroispovesti, Đukanovićevu stranku koštao vlasti, doduše na izborima. Sada je ponovo reč o propisu u vezi sa SPC, koji bi i Dritana Abazovića sa iste te vlasti mogao da odvede.

„Odugovlačenje sa potpisivanjem“
Politički analitičar iz Podgorice Srđan Vukadinović ocenjuje za „Blic“ da je sve što radi vlada u vezi sa temeljnim ugovorom „iščašeni razum“.
– Ako je vlada već usvojila taj dokument, valjda je logično da sledi samo potpisavanje. Nejasno je zbog čega je komisija koja treba da proceni usklađenost ugovora sa Ustavom osnovana tek pošto je vlada usvojila taj ugovor. Valjda je bilo normalno da prvo komisija analizira temeljni zakon, a onda da ga vlada usvaja, a ne obrnuto – kaže on.

Po njegovom sudu, Abazović planski odugovlači sa potpisivanjem Temeljnog ugovora.

– On sad procenjuje gde ima manju štetu? I da dođe do izmena teksta, teško da će ih prihvatiti šest ministara Socijalističke narodne partije koji su već glasali za taj dokument. S druge strane, pitanje je da li će DPS srušiti vladu ako potpiše temeljni ugovor sa SPC, jer se pokazalo da ta stranka i dalje nema koalicionog partnera, a i neizvesno je da li bi za rušenje vlade imala podršku u parlamentu – priča on.
Stranka Mila Đukanovića DPS, koja u Skupštini Crne Gore podržava manjinsku vladu Dritana Abazovića, javno je ustala protiv usvajanja Temeljnog ugovora sa SPC, i najavila da će uskratiti podršku vladi. Ipak, do toga još nije došlo, iako se gotovo svakodnevno mogu čuti prepucavanja na relaciji Đukanović-Abazović.

Kako bi se smirile tenzije, formirana je i komisija koja je trebalo da ispita ustavnost ugovora između države i SPC. Ona, međutim, do danas nije počela sa radom jer su istog dana kada je najavljen njen sastav, pale i prve ostavke.
Za ostale, sporno je bilo učešće advokata Velibora Markovića u tom timu, jer je reko o osovi, kako su pisali mediji, koja je pretila pripadnicima LGBT populacije „da bi im zavrtao šiju“.

Zbog svega toga, čini se da je procedura potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC zapala u pravi ćorsokak.
Šta zamera Milo Đukanović
Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je da mu u predloženom tekstu Temeljnog ugovora sa SPC mnogo toga smeta, kao i da u razgovoru sa Abazovićem nije „dovoljno razumeo“ njegov stav o ovom dokumentu.

Način usvajanja Temeljnog ugovora je nešto što smeta Đukanoviću, jer je kako kaže „usvojen na brzinu, iza leđa javnosti“.
Ali, to nije sve, jer mu smetaju i „istoriografski falsifikati, laži kojim SPC, kao najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma na Balkanu, pokušava da pomogne krađu crnogorske istorije, kao i puno normi Ugovora, koje su u sukobu sa Ustavom i sistemskim zakonima Crne Gore“.
„Ako Vlada potpiše ugovor, idemo na njenu smenu“
Kako kaže, Abazovićeva vlada može da potpiše ovaj ugovor jer „još nije u tehničkom mandatu“ i ima ustavne nadležnosti da potpiše takvu, po njemu, nacionalnu sramotu.

Ako se to dogodi, Đukanović je najavio da će formalno pokrenuti pitanje smene Vlade.

– Pošto od tih konsultacija nije bilo ništa, premijer Abazović bi potpisao Temeljni ugovor za koji smo ocenili da je protivan nacionalnim interesima Crne Gore. Ukoliko se potpiše takav ugovor, nema više manevarskog prostora, mi idemo u parlament sa inicijativom za izglasavanje nepoverenja Vladi – poručio je Ðukanović.
Abazović: Svako brani svoje stavove
Bez obzira na to, Abazović veruje da se potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC može očekivati početkom avgusta.

On je komentrišući izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da nisu prihvatljive izmene ugovora sa SPC, kazao da je Vlada izabrala da ima inkluzivnu priču u vezi sa temeljnim ugovorom.
– Svako brani svoje svoje stavove i svoje interese – kazao je Abazović.

Istakao je i da nikakve novitete nije čuo u vezi sa komentarima na Temeljni ugovor.

– Nakon što se zatvori ovaj proces dostavljanja mišljenja, možemo očekivati potpisivanje početkom avgusta. Nismo dogovorili datum, ali to je proces koji je doveden do kraja – tvrdi Abazović.

Kako kaže, ne stoji ni priča da taj dokument nije usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore, i poručuje da svi treba da rade na afirmisanju dobronamernih poruka, te da se suprotstavlja svemu što to nije.

„Temeljni ugovor će biti potpisan“
Povodom Đukanovićeve izjave da će ukoliko Abazović potpiše Temeljni ugovor pokrenuti pitanje smene Vlade, premijer Crne Gore je izjavio da će Temeljni ugovor sa SPC biti potpisan, a da će svako biti odgovoran za svoje poteze.

– Vlada ima svoj programa rada, svi su bili upoznati kada su iskazali podršku Vladi šta ce biti zadaci, ovaj zadatak moramo da završimo da bi mogli da se bavimo drugim stvarima. Tako da će se to definitivno desiti, u ovoj ili onoj formi, ali ukoliko neko posle toga povuče politicki potez, ništa, svi ćemo snositi odgovornost za ono što će biti – rekao je Abazović.
Izvor-blic.rs

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

RUDNIK GORI A MILAN LEKIĆ SE ČEŠ(LJ)E

REAGOVANJE NA TEKST MILANA LEKIĆA “KUKAVICE I KRIMINALCI NAS NEĆE ZAUSTAVITI” U danima kada na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.