sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Nemogućnost kupovine uglja na odloženo predstavlja mučenje penzionera

Nemogućnost kupovine uglja na odloženo predstavlja mučenje penzionera

Pljevaljski penzioneri će do kraja godine moći da uzimaju ugalj za ogrev na šest rat, piše DAN. Kako  je kazao predsjednik Udruženja penzionera Vukadin Damjanović rok je zasad produžen do kraja godine, a narednih dana će znati na koji će period biti potpisan ugovor između Rudnika uglja, Fonda PIO i Udruženja penzionera.

Damjanović je pojasnio da još nije zvanično dobio ugovor.

Stalno ukidanje mogućnosti da penzioneri uzimaju ugalj na odloženo plaćanje za predstavnike Mreže nevladinih organizacija sjevera predstavlja nepotrebno mučenje penzionera. Iz ove organizacije se pitaju zbog čega se u decembru ne potpiše ugovor koji će važiti čitavu godinu.

-Tokom ove godine u martu i aprilu smo imali situaciju da penzioneri nijesu mogli da kupuju ugalj na rate. Mnogi su penzioneri u tom momentu došli u situaciju da budu bez ogreva. Potom je potpisan ugovor kojim je omogućeno da se ugalj kupuje na rate, ali je ugovor bio ograničen na 1. decembar. Zbog čega predstavnici Fonda PIO nijesu potpisali ugovor do kraja godine, ili zbog čega se ne potpisuju ugovori koji će važiti za čitavu godinu, navodi se u saopštenju Mreže nevladinih organizacija sjevera.

Ističu da mnogi penzioneri nijesu u mogućnosti da kupe ugalj ni na rate.

-Prosto nije moguće da u Fondu PIO ne znaju da je na kraju prošle godine 591 penzioner u Pljevljima primao penziju od 125 eura, poručuju iz pomenute nevladine organizacije.

Ističu da mnogi moraju prvo sačekati da otplate rate, pa onda da poruče novu isporuku uglja.

-Neomogućavanje penzionerima, posebno onima koji primaju 125 eura penzije, da kupuju ugalj na rate tokom čitave godine je strašno i to je potpuno nejasan postupak Fonda PIO, poručuju iz Mreže nevladinih organizacija sjevera.

Kada je u pitanju nabavka uglja na rate, kontaktirali smo i Rudnik uglja gdje nam je rečeno da oni nemaju ništa protiv toga da se penzionerima omogući kupovina uglja tokom čitave godine.

-Nama je u interesu da se prodaja uglja stalno odvija, kazao nam je izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić i pojasnio da će Rudnik uglja omogućiti produžetak ugovora.

Na osnovu ugovora koji je potpisan između Rudnika uglja, Fonda PIO i Udruženja penzionera, pljevaljski penzioneri imaju mogućnost da kupe do pet tona uglja i da ga plate na šest jednakih rata.

Za radnike Rudnika uglja plaćanje u deset rata
Kad je u pitanju kupovina uglja na rate, radnici Rudnika uglja su u boljoj poziciji od penzionera, jer ugalj mogu kupiti na više rata, a pritom je, kako u poslovodstvu tvrde, prosjek plate u Rudniku 702 eura.

-Što se tiče kupovine uglja na odloženo plaćanje, naši radnici mogu da uzmu pet tona uglja i da ga plate na deset odloženih rata, kazao nam je juče predsjednik jednog od tri sindikata Miloš Obrenić i istakao da ne vjeruje da je prosjek plata radnika u Rudniku uglja 702 eura, već da je taj prosjek moguć samo ako se računaju i plate članova menadžmenta.

Izvor: dan.co.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.