subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Nezadovoljan turista ove godine – dva manje naredne

Nezadovoljan turista ove godine – dva manje naredne

Prvi maj nagovještava i početak ljetnje turistike sezone. Ako je suditi prema slikama sa juga i sjevera – biće ovo uspješna sezona…. No, prvo pitanje koje postavljaju turistički poslenici je – ko će služiti goste? I ove godine kubure sa radnom snagom. Crnogorci nijesu zainteresovani za poslove u turizmu, a za stranu radnu snagu barijera je administracija. I dok privrednici traže da se hitno odobri ulazak radnika iz dalekih zemalja, iz ministarsva unutrašnjih poslova odgovaraju da im je bezbjednost države na prvom mjestu.

Nova sezona, stari problemi. Gosti dolaze, a radnika u turizmu nedostaje. Odgovornost za to se prebacuje. Nadležni kažu – ugostitelji da daju veće plate, radnika će biti. Hotelijeri i ugostitelji tvrde suprotno.

„Kada su u pitanju plate, kuvaru u Crnoj Gori su duplo veće nego premijeru Crne Gore. Svi bismo najsrećniji bili kada bismo mogli da obezbijedimo radnu snagu iz CG, ali to je prosto nemoguće. Mi raspišemo oglas, ali se malo ko ili čak niko ne javi“, kaže Aleksandar Jovanović iz NVO Ugostitelji Budve. 

Razlog nedostatka radne snage iz Crne Gore je to što oni sve češće priliku zaposao i veću zaradu nalaze u zemljama regiona. Rješenje je, smatraju hotelijeri, strana radna snaga, no, tu ih, navode, usporava administracija, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje izdaje radne dozvole. Desetine radnika iz Nepala, koji su trebali da počnu s radom početkom maja, nijesu ih dobili.

„Imamo desetak hotela koji su odbili značajan broj gostiju i na taj načinugrozili svoju reputaciju, jer nemaju radnike da otvaraju svoje hotele, jer nisu imali dovoljan broj radnika“, ističe Žarko Radulović (CTU).

Da semora voditi računa o svim segmentima, kada je riječ o inostranoj radnoj snazi, tvrdi ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić.

„Radi se o zemljama koje, na neki način, jesu malo problematične, kada je u pitanju dolazak radne snage, to su zemlje kao što je Indija, Bangladeš, Nepal idruge. Odakle, zaista, radna snaga, u nekom momentu, može zloupotrijebiti svoj boravak u Crnoj Gori, ostati u Crnoj Gori nelegalno, što bi izazvalo značajne probleme za našu zemlju, s obzirom na to da bi, poslije nekog vremena, stekliuslov za spajanje porodice, što ni u nekom momentu moglo da poremeti demografsku sliku, naročito na primorju“, rekao je Adžić.

„Sve to može da bude, ali treba realno da pogledamo stvari. Prvo, oni dolaze preko agencija, čija egzistencija i dalji rad zavisi od toga da šalju radnike, koji će da se vrate kući. Jer, ako budu slali radnike koji ostaju na destinaciji, više niko neće s njima da radi, gube posao“, ocjenjuje Radulović.

Adžić potcrtava da Vlada ulaže sve napore kako bismo imali dobru turističu sezonu:

„Kao ministar unutrašnjih poslova, imam zadatak da brinem o bezbjednosti naše države i to i jeste ključno kada je u pitanje izdavanje ovih dozvola. Takođe, moramo voditi računa i o evropskom putu Crne Gore. Naša država nikako ne smije postati poligon odakle se nelegalno ulazi u zemlje EU i upravo zbog toga, te provjere koje vršimo prema tim radnicima koji dolaze iz drugih država jesu, na neki način, možda malo sporije nego što bi to očekivali poslodavci.“

A hotelijeri i ugostitelji tvrde – nezadovoljan turista ove godine, znači dva gosta manje naredne sezone.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.