sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Nijedan pripadnik VCG nije zaražen koronavirusom

Nijedan pripadnik VCG nije zaražen koronavirusom

GOTOVO POLOVINA OBOLJELIH OD KOVIDA-19 IZ PODGORICE

Nijedan pripadnik Vojske Crne Gore nije inficiran, kazali “Vijestima” iz resora odbrane

Pripadnici Vojske ispred Studentskog doma u Podgorici
Pripadnici Vojske ispred Studentskog doma u Podgorici (Foto: Savo Prelević)

Uprava policije je u subotu saopštila da su tri policajca zaražena koronavirusom, te da je su samoizolaciji 73 pripadnika UP, a tri u karantinu.

“Vijestima” je u UP rečeno, da u ova tri dana, nijesu otkriveni novi slučajevi zaraze koronavirusom, među službenicima najvećeg državnog aparata, koji broji gotovo 5.000 službenika.

Virusom su zaražene i dvije žene – supruge policajaca, koji imaju kovid-19.
Epidemiolozi su uzimali na desetine uzoraka od policajaca, koji su bili u kontaktu sa zaraženim kolegama, ali su testovi, zasada, pokazali negativne rezultate…

Virus će se širiti koliko mu dozvolimo

“Kakva će biti epidemija za 15 dana zavisi od današnjeg ponašanja. Svako rizično ponašanje može ovaj teret da pretvori u dugu patnju sa velikim brojem inficiranih i veoma teškim poslom koji moraju da obave zdravstveni radnici”, poručio je Mugoša.

On je rekao da ovih dana, u samo jednom ulazu, imaju nekoliko oboljelih i čini im se da je to vezano za kretanje, odnosno nevođenje računa o ponašanju i samoizolaciji.

Upitan o projekcijama o mogućem broju zaraženih građana, Mugoša je istakao da je virus nepredvidiv, a kako će se širiti “zavisi samo od nas i našeg ponašanja”.

“Virus će se širiti onoliko koliko mu dozvolite i svaka projekcija se vezuje za naše ponašanje, a ne kako će se virus ponašati”, istakao je on.

Mugoša
Mugoša

Mugoša je kazao i da se preduzimaju sve mjere koje će dovesti do toga da ne bude širenja virusa na gradilištima.

“Mi do sada nemamo značajan broj radnika na građevinama da bismo mogli reći da je to rizična populacija, ali znamo da svako neadekvatno ponašanje nosi rizik. Zbog toga su i građevinari upozoreni da vode računa kako se ponašaju i poštuju mjere”, rekao je Mugoša.

On je, govoreći o uslovima za povratak zdravstvenih radnika koji su bili u samoizolaciji na posao, rekao da protokol predviđa da medicinski radnik koji je bio u izolaciji, ako nije imao simptome 14 dana, a bio je u izolaciji isti period, nije imao kontakte sa drugima, i negativan je na novi koronavirus, poslije toga može da se vrati na posao.

Begić je pojasnio da se oporavljenom osobom smatra pacijent koji je dvaput u razmaku od 24 sata bio negativan na koronavirus. On je objasnio da i osobe koje više nemaju simptome kovida-19 mogu da izlučuju virus iz organizma u produženom periodu. Begić je rekao da se procjenjuje da osoba i nakon 14 dana po prestanku simptoma može izlučivati virus iz sekreta iz nosa i ždrijela, a da se i duže može izlučivati preko stolice.

Mugoša je rekao da su na Vrelima ribničkim preduzete sve mjere koje su bile moguće u trenutku pojave epidemije u tom naselju.

 

IZVOR: VIJESTI.ME

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.