nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Nikola Rovčanin, novi izvršni direktor EPCG obišao TE Pljevlja sa novim direktorom Dobrilom Gačevićem

Nikola Rovčanin, novi izvršni direktor EPCG obišao TE Pljevlja sa novim direktorom Dobrilom Gačevićem

Nikola Rovčanin, Izvršni direktor EPCG obišao je TE Pljevlja sa novim direktorom termoelektrane,inženjerom, Dobrilom Gačevićem, da bi se uvjerio u trenutno stanje u jedinom baznom energetskom objektu u Crnoj Gori koji proizvodi skoro polovinu ukupne električne energije u Crnoj Gori.

Po izjavi novog Izvršnog direktora EPCG, po stupanju na dužnost zatekao je teško stanje i složenu poziciju koja je nastala neodgovornošću i izostankom strateških pristupa prethodnih uprava i Vlada, ali je veoma važno u ovom momentu tragati za najboljim mogućim rješenjima. Naravno, o zaštiti životne sredine se mora voditi računa i tu nema nikakve dileme. Zato očekuje uspješnu realizaciju eko rekonstrukcije i sanaciju deponije Maljevac, a svakako rekultivaciju zemljišta i od strane Rudnika uglja Pljevlja.

Posebno je naglasio da je Eko rekonstrukcija i nastavak proizvodnje TE Pljevlja vitalni interes države i energetskog sistema, uz paralelno i dinamično investiranje u zelenu energiju koja je bez ikakve dileme budućnost energetskog razvoja :

„Osjećam potrebu da prokomentarišem i stavove zagovornika naglog gašenja TE Pljevlja bez prethodno obezbjeđene zamjene u vidu zelene energije koja bi kompenzovala obim proizvodnje TE, kao i bez pravovremenog spriječavanja drugih posledica.Takvim pristupom svjesno ili ne zagovara se i direktno gašenje 1200 radnih mjesta u Rudniku uglja i TE Pljevlja i najmanje 3000 radnih mjesta u repro lancu i zatvaranje na desetine preduzeća,zatim godišnji uvoz električne energije u vrijednosti 80 miliona eura kao i rast cijene električne energije građanima i privredi,povećanje spoljno trgovinskog deficita zemlje,pad standarda, povećanje broja nezaposlenih, smanjenje prosječne zarade u državi, smanjenje priliva novca u budzet države i opštine,ugrožavanje investicija i stabilnosti poslovanja kompanije i na kraju pretvaranje Crne Gore u energetski zavisnu državu. Temeljnom analizom došlo bi se do još najmanje 100 negativnih direktnih i indirektnih efekata“.

Redakcija portala „PV Informer“ je u razgovoru sa Natašom Kovačević, izvršnom direktoricom ekološkog društva NGO „Green Home“ koja je istovremeno i Članica IUCN CEL (Komisije za zakonodavstvo životne sredine),Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem i članica pregovaračke radne grupe za Poglavlje 27 – Životna sredina u procesu pristupanja Crne Gore ka EU, dobila pesimističke najave kad je u pitanju produženje sati za rad TE Pljevlja od strane Evropske energetske zajednice,zbog nepoštovanja ugovorenih sati rada odobrenih do 2023.godine.

Po njenim riječima Evropska energetska zajednica je prije par dana otvorila proceduru na ovu temu koju će proslijediti Ministarskom savjetu Evropske unije da naprave slučaj od postupka Crne Gore, zbog nepoštovanja dogovora,koji će da posluži za primjer i drugim zemljama u regionu. Po sadašnjem raspoloženju ne pada im na pamet da daju ni jednog dodatnog sata za rad TE Pljevlja. Nažalost čekalo se kod nadležnih državnih organa do zadnjeg momenta, a i krediti i donacije koje je usmjeravala EU u Crnu Goru za rješavanje ekoloških problema, nisu usmjeravani mnogo ranije za ekološku rekonstrukcije termoelektrane u Pljevljima, već su završavali u drugim sredinama.

Pitanje je i šta tek posle 2030.godine do kad Evropska unija planira da zatvori termoelektrane, a Crna Gora ne obezbjedi zelenu energiju i istovremeno ne obezbjedi razvojnu ekonomsku politiku za opštinu Pljevlja, koja će zamjeniti oslanjanje na distribuciju uglja i proizvodnju električne energije.Vremena za kapitalne odluke nema mnogo i država mora brzo da reaguje kad je u pitanju izgradnja novih energetskih objekata u Crnoj Gori i otvaranje novih proizvodnih pogona u opštini Pljevlja.

Izvor Pv informer

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Poljoprivreda važna grana samo do usvajanja budžeta

Puna su nam usta razvoja poljoprivrede kao strateške grane, od izbora do izbora samo se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.