četvrtak , 23 maja 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Nikšićaninu Janku Jeliću nagrada „Vuko Bezarević“

Nikšićaninu Janku Jeliću nagrada „Vuko Bezarević“

Nagradu „Vuko Bezarević“ za neobjavljenu satiričnu priču dobio je rad „Upoznavanje sa sobom“, pod šifrom „Čaprijez“, autora Janka Jelića iz Nikšića. Odluku o ovoj nagradi, jednoglasno je donio žiri koji je radio u sastavu: Milenko Šarac – predsjednik, Bojana Radanović – članica i  Ermin Đurđević – član. Ono što nagrađenu priču izdvaja iz više desetina prispjelih priča je logička koherentnost, stilski i jezički sklad, visok zanatski i estetski nivo te autorovo uspješno nastojanje da kroz satirično – ironijski iskaz dodatno nadogradi svojevrsni stvarnosni apsurd gubitka identiteta u političkom košmaru i opštem metežu kao jedne od posledica tragičnog usuda odvajanja politike od morala. Narator pod krinkom vraćanja identiteta alijeniranom poslaniku, ali ne identiteta u punoj duhovnoj i ljudskoj punoći, već kroz puke formalno – birokratske postupke, pokazuje da je, u stvari, u semantičkoj osnovi sadržana želja da se ukaže na pogubnu usavršenost vještine upravljanja ljudima kao stvarima. Iako se radi o satiričnoj viziji stvarnosti, autor je narativni tok oslobodio prisustva bilo kakve banalnosti, invektivnog iskaza, što u krajnjoj instanci doprinosi „pitkosti“ priče i sigurno će izazvati pozitivnu recepciju kod potencijalnih čitalaca.

 

 

JANKO JELIĆ

Janko Jelić rođen 1979. godine u Šavniku gdje je završio i osnovnu školu. Gimnaziju i studije srpskog jezika i književnosti završio je u Nikšiću. Književnošću se bavi od studentskih dana. Objavio je knjigu poezije Pobuna stvari, roman Bilježnica iz preobražaja, zbirku satiričnih priča Zlatni čovjek – priče ispred seoske prodavnice i knjigu dramskih tekstova pod naslovom Drame. Objavio je i veliki broj tekstova eseja i publicistike u časopisima različite tematike. Za svoj književni rad je dobio više priznanja među kojima se izdvajaju priznanja sa Nušićijade za satiričnu priču Veselinka i sa Sterijinog pozorja za dramu Regionalni centar, nagrada Svetosavski zlatnik za knjigu Drame i Nagrada Radoje Domanović za knjigu Zlatni čovjek. Od 2021. obavlja funkciju umjetničkog direktora u Nikšićkom pozorištu. Živi u Nikšiću.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Dželatović: Nemamo više pravo da ćutimo o zločinima nad Srbima

„SRPSKO SRCE JOHANOVO“ VESELINA DŽELETOVIĆA ZAVRIJEDILO OGROMNU PAŽNJU PLJEVLJAKA U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.