ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Norveška za Crnu Goru izdvaja 370.000 evra unapređenje infrastrukture

Norveška za Crnu Goru izdvaja 370.000 evra unapređenje infrastrukture

Kraljevina Norveška podržava unapređenje infrastrukture i organizovanje stručnih obuka u manje razvijenim područjima Crne Gore kroz sprovođenje 17 projekata. Zahvaljujući ovim aktivnostima, turistička, sportska i komunalna infrastruktura biće poboljšana u devet opština, dok će najmanje 30 nezaposlenih dobiti posao.

-Ovi projekti vrijedni su  414.000 evra, od čega Kraljevina Norveška preko projekata “Norveška za vas – Crna Gora” izdvaja 370.000 evra, dok korisnici bespovratnih sredstava učestvuju sa oko 44.000 evra -saopšteno je iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

“Norveška podržava manje razvijene dijelove Crne Gore, jer i sama ima iskustva sa udaljenim dijelovima zemlje u kojima stimuliše stanovnike da ne emigriraju, pa mi je stoga izuzetno drago što ćemo moći da doprinesemo zapošljavanju naročito osoba iz ranjivih grupa. Kroz projekte koji će obuhvatati izgradnju, rekonstrukciju i obnovu javne infrastrukture, biće poboljšana i međuopštinska saradnja tako da lokalne samouprave mogu zajednički da riješe izazove s kojima se suočavaju”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelsta.

Sedam projekata unpređenja infrastrukture vrijedno je ukupno 250.000 evra, od čega 223.000 evra finansira Kraljevina Norveška, dok lokalne samouprave obezbjeđuju učešće od oko 27.000 evra. Ovi projekti poboljšaće turističku, komunalnu i sportsku infrastrukturu u Andrijevici, Beranama, Gusinju, Mojkovcu, Plavu, Petnjici, Pljevljama, Rožajama i Žabljaku .

“Zajedno sa lokalnim samoupravama i sprovodiocima stručnih obuka, radićemo na poboljšanju lokalne infrastrukture i unaprijeđenju zapošljavanja u manje razvijenim opštinama. Zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške, očekujemo znajačne rezultate koji će unaprijediti živote stanovnika manje razvijenih područja”, rekao je menadžer projekta “Noveška za vas – Crna Gora” Armen Čekić.

U saopštenju se navodi da je kroz javni poziv za sprovođenje stručnih obuka, odobreno  finansiranje deset projekata, koje će uglavnom sprovoditi poslodavci za 60 nezaposlenih osoba, od kojih će 30 dobiti zaposlenje u Beranama, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Pljevljima i Ulcinju. Ovi treninzi i obuke koštaće 164.000 evra, od čega Kraljevina Norveška izdvaja 148.000 evra, dok preduzeća i ustanove za obrazovanje sufinansiraju 16.000 evra.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

​Loša organizacija odgodila isporuku peleta Pljevljacima

​Za subvencionisani pelet prijavilo se 1.150 domaćinstava,a dobilo ga je 285, tvrde u lokalnoj upravi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.