ponedeljak , 22 aprila 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Nova knjiga poezije Milorada Joknića – “Škola i druge pjesme”

Nova knjiga poezije Milorada Joknića – “Škola i druge pjesme”

Naš sugrađanin Milorad Joknić, novinar i publicista objavio je 18 knjiga: četiri zbirke aforizama, četiri zbirke poezije, haiku poezije, knjigu književne kritike a ostale knjige su iz oblasti istoriografije i publicistike. Nedavno je iz štampe u izdanju JU Narodna biblioteka” Stevan Samardžić” izašla knjiga poezije za djecu pod nazivom “Škola i druge pjesme”. Knjiga je štampana u tiražu od 200 primjeraka.

Riječ namjenjena djeci je kao miris duše. Ona je trag doživljaja stvarnosti i san o vremenu koje dolazi i nosi drugačije shvatanje života i svijeta koji nas okružuje – kaže Milorad Joknić u predgovoru knjige i dodaje da je stoga pisanje pjesama za djecu veoma složen posao jer je riječ o žanru koji mora zadovoljiti ne samo ukus najmlađih čitalaca već i pružiti poruku ljubavi, radosti, razumijevanja, osječanja sreće i zadovoljstva i naravno, saznanja.

Pripremajući ovu zbirku – kaže Joknić želio sam da u u svijet djece unesem zračak radosti, volje i radoznalosti za svijet oko nas. Želio sam da to učinim krajnje spontano i prirodno. Nastojao sam da svoj doživljaj, saopšten šumom breze, pjevom ptice, majčinim darovima, utisnem u dječije emocije i da iz tih slika usvoje ono što im se sviđa i što im odgovara.

Recenzent Asim Dešević kaže da u zbirci pjesama “Škola i druge pjesme” autor nudi više pjesničkih slika iz dječjeg svijeta, svrstanih u pet cjelina: Škola, Majčini darovi, Svijet oko nas; Čari prirode i Dječije poruke. Pjesnik je dodaje Dešević zaodjenuo svoj poetski vijenac u ruho u kome će najmlađi čitaoci i oni kojima je posvećena zbirka, pronaći sebe. Pjesnički medaljoni nadahnuti su lirskom notom, sa nježnim dodirom tradicionalnog pjesničkog izraza i iskazom modernog senzibiliteta.

U većini pjesama jasno se ocrtava karakteristika pjesnikovog duhovnog profila. Radost i ljubav su najčistije i najiskrenije u dječijoj duši. To je ton raspjevanog i razdraganog dječijeg srca – zaključuje Dešević.

Autorka teksta – Vesna Tanjević

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Koncert „Valentina“ u Pljevljima

U subotu, 13. aprila, sa početkom od 20 časova, na Velikoj sceni JU Centar za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.