sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Nova lična dokumenta za jednostavniju i bržu provjeru identiteta

Nova lična dokumenta za jednostavniju i bržu provjeru identiteta

Danas će biti predstavljena nova lična dokumenta. Riječ je o najsavremenijim ispravama koja će donijeti brojne benefite građanima. Kako je gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore kazala direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave MUP-a Milanka Baković nova dokumenta će omogućiti jednostavniju, bržu i sigurniju provjeru identiteta građana, bezbjedniji pristup internetu, bržu kontrolu na granicama a kao najvažnije navela je efikasniju i bolju interakciju građana i države. Baković je istakla da je novim dokumentima uspostavljena najviša garancija sigurnosti provjere identiteta građana.

Baković je istakla da su nova lična dokumenta ojačna mnogim bezbjednosnim i sigurnosnim elementima a nova lična karta, kako je dodala, sadrži čip u koji su ugrađeni Sertifikat za elektronsku identifikaciju i Sertifikat za elektronski potpis.

“Oni će u mnogome jednostavnije, brže i sigurnije doprinijeti provjeri fizičkog i digitalnog identiteta građana, omogućiti bezbjedan pristup na internetu a samim tim i pristup mnogim portalima, elektronskim servisima i mnogim drugim elektronskim uslugama u Crnoj Gori”, kazala je Baković.

Kao cilj uvođenja novih identifikacionih dokumenata treće generacije, Baković navodi, i modernizaciju državne uprave.

“Nova lična dokumenta doprinijeće bržoj kontroli na graničnim prelazima, benefite će imati i avio prevoznici, u oblasti platnog prometa, elektronske trgovine, elektronskog poslovanja a najvažnije efikasnija i bolja interakcija građana i države”, kazala je Baković.

Ranije je najavljeno da će nova lična karta biti i zdravstvena knjižica. Baković je ističe da je Ministarstvo unutrašnjih poslova stvorilo sve preduslove da tako i bude.

“Nadamo se da će i druge institucije da odrade svoj dio posla kako bi to tako i bilo”, kazala je Baković.

Novim dokumentima biće smanjena mogućnost zloupotrebe ličnih dokumenata i podataka koje sadrže.

“Ovaj sistem ima i 12 država EU. Ovim dokumentima uspostavljena je sigurnost navišeg stepena, sa najvišom garancijom sigurnosti provjere identiteta građana. Nova tehnologija praktično ne dozvoljava zloupotrebu dokumanta”, istakla je Baković.

Dokumenta su, kako dodaje, urađena po najvišim međunarodnim standardima, po preporukama i direktivama EU iz ove oblasti.

Što se tiče procedura za izdavanje nove lične karte i pasoša Baković kaže da se one nijesu promijenile.

“Zahtjev za izdavanje dokumenata predaje se u našim područnim jedinicama filijalma za građanska stanja u opštini gdje građanin ima prebivalište”, kazala je Baković.

Naknada za izdavanje lične karte, kako je kazala, ostaje 5 eura.

“Plaća se samo naknada za obrazac, takse su građani oslobođeni, a kada je u pitanju putna isprava naknada za obrazac je 8 eura a bilo je 15, taksa za izdavanje pasoša je 25 eura, lica do 21 godine oslobođena su plaćanja takse”, kazala je Baković.

Sva dokumenta, kako je dodala, važe do isteka roka, osim lične karte.

“Zakonom o ličnoj karti koji je stupio na snagu 13.03. 2020. godine propisano je da važi 5 godina od dana stupanja na snagu zakona što znači da stara lična karta važi najduže do 13. 03. 2025. godine”, zaključila je Baković.

Izvor: RTCG

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.