nedelja , maj 22 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Nove cijene čistarine su pljačka građana i privrednika

Nove cijene čistarine su pljačka građana i privrednika

U javnosti se pojavilo negodovanje u pogledu predloženih cijena za komunalne usluge i usvajanjem takvih cijena desiće se pljačka kako građana Pljevalja, tako i pravnih lica sa teritorije ove opštine,  tvrdi više od 30 pljevaljskih privrednika koji su reagovali na saopštenje za javnost opštinskog preduzeća Čistoća, koje je navelo da „pojedine interesne grupe pokušavaju da plasiranjem netačnih informacija dovedu javnost u stvarnu i pravnu zabludu u pogledu cijena komunalne usluge odvoza komunalnog otpada u Pljevljima“.

Pitanje cijene odvoženja komunalnog otpada u Pljevljima je dugogodišnji problem, koji je dobio i epilog pred Ustavnim sudom Crne Gore, kažu pivrednici, objašnjavajući da ne postoji nagla zainteresovanost za cijenovnik usluga „Čistoće“  te da su pokrenuli sudske postupke od kojih je jedan pravnosnažno okončan u korist privrednika. Pitaju da li su trebali da prećute činjenicu da će se usvajanjem cijena komunalnih usluga desiti pljačka kako građana Pljevalja, tako i pravnih lica sa teritorije ove opštine.

Privrednici su „Čistoći“  postavili niz pitanja u kojima se nalazi i odgovor, te navode da su fizička i pravna lica iz Pljevalja zainteresovana za sva pitanja koja se tiču „Čistoće“, da neće da ćute na sve “Čistoćine” nezakonite predloge, pokušaj naplate nepostojećih usluga, navodeći da će građani opštine Pljevlja do kraja 2024. godine za cijenu komunalne usluge plaćati do 0,78 evra po metru kvadratnom, koliko po predloženom cjenovniku iznosi cijena čistarine za benzinske stanice, perionice, auto škole i ostale iz ove katagorije.

Diskriminacija je što predloženi cjenovnik sadrži više kategorija za pravna lica, a Zakon za zaštitu potrošača navodi da se cijena usluge od javnog interesa obračunava prema stvarnoj potrošnji, ako je tehnički moguće prema utvrđenoj tarifi ili cjenovniku, navode privrednici zaključujući da metar kvadratni nije stvarna potrošnja, već je to količina odloženog otpada.

Iznoseći tvrdnje „Čistoće“ da pljevaljski preduzetnici konstantno traže privilegije i izbjegavaju obaveze, odgovarju da ne postoje privilegovani korisnici, već postoje oni kojima nisu pružali usluge sve do donošenja nove Odluke o održavanju čistoće iz 2020. godine, budući da prema prethodnoj odluci nisu bili ovlašćeni da pružaju usluge na teritoriji cijele opštine. Koliko su “privilegovani” pljevaljski privrednici potkrepljuju primjerima godišnjih računa čistarine 27.000 evra za pojedine trgovine, 16.000 evra za ugostiteljstvo i 8.000 evra za drvoprerađivače.

-Postoje oni privrednici kojima niste pružali navedene usluge, jer za iste niste bili ovlašćeni, ali ste svoje nepostojeće usluge pokušali da naplatite, kojim povodom se vodi više sporova pred Privrednim sudom Crne Gore. Jedan od tih sporova, koji je pravosnažno okončan, ste izgubili upravo zbog činjenice jer usluge niste vršili, odnosno niste bili ovlašćeni da vršite usluge na svima dijelovima naše opštine. Mada, niste samo pokušali da naplatite nepostojeće usluge, pokušali ste da, pored tih usluga, privredna društva iz Pljevalja opteretite i dodatnim troškovima angažovanja advokata. Ne sporimo vaše pravo da kao DOO angažujete advokata, nego se pitamo zašto angažovanje advokata kada imate pravnu službu i zaposlenog dipl. pravnika koji prisustvuje svim suđenjima i aktivno zastupa “Čistoću” DOO Pljevlja, za razliku od angažovanog advokata koji u postupcima samo figurira? Da li ovim činite uslugu nekome, budući da po izgubljenom sporu plaćate angažovanog advokata uz primanja zaposlenog dipl. pravnika? Da li su to dupli, nepotrebni troškovi “Čistoće” DOO Pljevlja, koje pokušavate da podmirite povećanjem cijena usluga za sva fizička i pravna lica – navodi se u reagovanju privrednika pitajući da li je ispravno da cijenu usluga koju „Čistoća“ pruža opravdava sa 170 zaposlenih radnika i da li građani Pljevalja treba da finansiraju nepotrebna zapošljavanja.

Postoji više elemenata za formiranje cijena komunalnih usluga a „Čistoća“ cijene pravda brojem zaposlenih, poručuju privrednici, navodeći da je za formiranje spornih cijena prema Zakonu o komunalnim djelatnostima propisano da se cijene komunalnih usluga utvrđuju na osnovu troškova angažovanja potrebne radne snage, utrošene energije, troškova tekućeg održavanja, troškova investicionog održavanja komunalne infrastrukture i pripadajuće opreme, troškova otplate kredita za izgradnju komunalne infrastrukture i nabavku pripadajuće opreme, nabavke potrošnog materijala i drugih opravdanih troškova nastalih u pružanju usluge.

Privrednici su predstavnike „Čistoće“ „poučili lijepom ponašanju“ objašnjavajući da nije pristojno da u svojstvu privrednog subjekta, koji pripada svim građanim opštine Pljevlja, daju epitete privrednicima nazivajući ih grlatim.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

nikola i lucic izdvojena

POTPISIVANJEM UGOVORA IZMEĐU EPCG I UPRAVE JAVNIH RADOVA ZAPOČETA REALIZACIJA PROJEKTA TOPLIFIKACIJE PLJEVALJA

Danas je u prostorijama TE “Pljevlja” (TEP) potpisan ugovor između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Uprave …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *