utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Nove mjere: Granice otvorene samo za susjede, preporuka da časovi traju pola sata, svadbe uz COVID potvrdu

Nove mjere: Granice otvorene samo za susjede, preporuka da časovi traju pola sata, svadbe uz COVID potvrdu

Vlada Crne Gore donijela je nove epidemiološke mjere. Između ostalog granice su i dalje otvorene samo za susjedne države i Sjevernu Makedoniju, preporuka je da časovi traju pola sata, a svadbe se mogu organizovati samo uz COVID potvrdu, zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od 50 punoljetnih lica na otvorenom javnom mjestu, saopštio je danas na konferenciji za novinare direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. On je rekao da ove mjere važe od 21. avgusta.

Prema njegovim riječima epidemiološka situacija u Crnoj Gori postaje zahtjevna i traži poseban i dodatni oprez svakog od nas ponaosob, dok zdravstveni sistem odgovara sa više od 100 odsto svojih mogućnosti i situacija je pod budnim nadzorom kompletnog zdravstvenog sistema Crne Gore.

Vlada Crne Gore donijela je sljedeće mjere:

1. Ulazak u Crnu Goru omogućava se crnogorskim državljanima i strancima samo ukoliko posjeduju jedan od četiri sljedeća dokaza:

a) Da je potpuno vakcinisan/a ILI vakcinisan/a jednom dozom vakcine protiv COVID-19;
b) Da posjeduje negativan PCR test na SARSCov-2 ne stariji od 72 sata;
c) Da posjeduje dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);
d) Da posjeduje negativan brzi antigenski test na SARSCov-2 koji nije stariji od 48 sati.

Ukoliko lica, bez obzira na to da li su naši državljani ili stranci, sa stalnim mjestom boravka u Crnoj Gori, ne posjeduju nijedan od četiri dokaza, upućuju se u četrnaestodnevnu samoizolaciju koju je moguće prekinuti nakon šestog dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test.

S druge strane, u Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. To se odnosi na državljane Crne Gore i na državljane navedenih zemalja.

Svi koji ulaze u Crnu Goru dužni su da poštuju zdravstvene mjere u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje koje je dostupno na svim graničnim prelazima i na internet stranici Ministarstva zdravlja Crne Gore i Instituta za javno zdravlje.

2. Svadbe, rođendane, i druge privatne proslave koje se organizuju u ugostiteljskim objektima je moguće održati uz posjedovanje makar jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde kog moraju da posjeduju i domaćini i gosti događaja, a to su:

a) Da je potpuno vakcinisan/a ILI vakcinisan/a jednom dozom vakcine protiv COVID-19;
b) Da posjeduje negativan PCR test na SARSCov-2 ne stariji od 72 sata;
c) Da posjeduje dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);
d) Da posjeduje negativan brzi antigenski test na SARSCov-2 koji nije stariji od 48 sati.

Ugostiteljski objekat je dužan da odredi lice za poštovanje propisanih mjera. Podsjećamo da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno.

3. Prostore iz oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija i slično) moguće je posjetiti ukoliko lice posjeduje makar jedan od četiri navedena dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde. Svaka ustanova je dužna da odredi odgovorno lice za kontrolu poštovanja propisanih mjera.

4. Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od 50 punoljetnih lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta i sl.) uz poštovanje propisanih mjera (nošenje maske i držanje odstojanja).

5. Preporuka Vlade je da trajanje školskog časa bude ograničeno na pola sata.

6. Sahrane umrlih lica obavljaju se uz zabranu primanja saučešća uz prisustvo najviše do 10 lica i obavezno nošenje zaštitnih maski.

7. Snažno se preporučuje da se zaposlene osobe u oblasti prosvjete i obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, javne uprave, policije i vojske vakcinišu protiv COVID19 infekcije.

Ove mjere biće na snazi od 21. avgusta do 10. septembra. U slučaju promjene epidemiološke situacije, biće momentalno korigovane.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Vozači oprez: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Putevi u Crnoj Gori su danas mokri i klizavi, a vidljivost je smanjena. Vozačima se savetuje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.