nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Novi zakon u Njemačkoj o useljavanju radne snage, prilika za građane Crne Gore?

Novi zakon u Njemačkoj o useljavanju radne snage, prilika za građane Crne Gore?

Novi njemački zakon, koji se odnosi na useljavanje stručne radne snage van zemalja Evropske unije, a koji na snagu stupa 1. marta naredne godine, zainteresovao je građane Crne Gore, ali i cijelog Zapadnog Balkana, prenosi CDM.

Trenutni broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj je oko 1,4 miliona. Državljani Crne Gore trenutno čekaju tri do četiri mjeseca na radnu vizu.Ovim zakonom se po prvi put uvodi jedan jedinstveni pojam stručnjaka. A ubuduće se više neće primjenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju ima državljanin Njemačke ili neke druge zemlje Evropske unije. Ukida se i lista tzv. deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način.

Zakonom o useljavanju stručne radne snage, koji stupa na snagu 1. marta 2020. Njemačka stvara mogućnost za zapošljavanje  građana iz država van Evropske unije, pa i Crne Gore, prvenstveno za kvalifikovanu stručnu radnu snagu. Stručnim radnicima mora prvo biti priznata kvalifikacija u Njemačkoj, a nakon toga apliciraju za vizu.

“Zakon o useljavalju stručne radne snage će, po pojedinačnim tačkama, proširiti postojeće mogućnosti useljavanja stručne radne snage u Njemačkoj, a koje su sadržane u Zakonu o prebivalištu. Između ostalog, biće omogućeno useljavanje kvalifikovane stručne radne snage. Pod stručnim licem podrazumijeva se osoba sa najmanje dvije godine stručne spreme, koja je u Njemačkoj prepoznata kao ekvivalentna. Ukida se ograničenje na zanimanja koja su deficitarna. Takođe se ukida tzv. ispit prednosti, što podrazumijeva da prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje više nije potrebno utvrđivati da li na raspolaganju stoji domaći ili evropski kadar”, saopšteno je CdM-u iz Ambasade Njemačke u Podgorici.

Napominju da mnogobrojna preduzeća traže kvalifikovanu radnu snagu, prije svega u oblasti zdravstva, njege i tzv. MINT zanimanjima (matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika).

“S obzirom na to da je tražnja za IT stručnjacima naročito izražena, za njih važe posebna pravila”, ističu u njemačkoj Ambasadi za CdM.

Odgovarajući na pitanje koliko je od 2017. godine do danas, Savezna agencija za zapošljavanje u Njemačkoj  izdala  odobrenja za crnogorske državljane da mogu zasnovati radni odnos u Njemačkoj, CdM-u je saopšteno da Ambasada ne raspolaže pouzdanim brojkama po ovom pitanju.

“Ambasada raspolaže samo sa brojkama po pitanju izdatih viza za zapošljavanje, zaključno sa 2018. godinom. Podaci o izdatim radnim dozvolama se ne bilježe prema državljanstvu, niti podaci o vizama omogućavaju donošenje zaključka o broju izdatih radnih dozvola. U 2016. godini odobrene su 752 nacionalne vize za zapošljavanje, u 2017. ukupno 937 i 2018. ukupno 1.036. Još ne raspolažemo sa podacima za 2019. godinu, ali polazimo od toga da će interesovanje biti makar na dosadašnjem nivou, isto tako i za 2020. godinu”, zaključuju u Ambasadi Njemačke u Podgorici.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Brkovića htjeli za čuvara firme koju je urušio

Privredni sud poništo je svoje ranije rješenje kojim je prihvatio zahtjev stačajnog upravnika “Vektre Jakić” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.