nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / NVO “GORŠTAK” REALIZUJE PROJEKAT “TARA BISTRA – SAVJEST ČISTA”

NVO “GORŠTAK” REALIZUJE PROJEKAT “TARA BISTRA – SAVJEST ČISTA”

Razlozi za realizaciju ovog projekta ogledaju se u postojanju prirodnih potencijala u rijeci Tari, koji nisu još dovoljno iskorišteni. Rijeka Tara ima kapacitete koji bi mogli da zadovolje i najzahtjevnije turiste (raftere), ali uz predhodnu sanaciju određenih ekoloških problema, prije svega pojavu komunalnog krupnog, čvrstog otpada u vodama. Značaj ovog projekta bi bio veliki sa aspekta promovisanja ruralnog turizma, a kroz sanaciju ekoloških problema tj uklanjanja krupnog otpada iz rijeke Tare.

Opšti cilj projekta je očuvanje, zaštita i unapređenje životne sredine na ruralnom području Pljevalja.

Specifični cilj projekta je poboljšano ekološko stanje rijeke Tare. Uklonjeno će biti preko 2 tone krupnog i sitnog komunalnog otpada.

Divlja, najljepša, najbistrija planinska rijeka u Crnoj Gori, nazvana „Suza Evrope“, izvire ispod Komova (1,250m nadmorske visine) i tekući kanjonom 144 km do Šćepan Polja (433m nv) sa rijekom Pivom pravi Drinu, jednu od najdužih i vodom najbogatijih rijeka Jugoistočne Evrope.

Rijeka tara

Rijeka Tara poznata kao suza Evrope, u poslednje vrijeme zatrpana raznim otpadom,i  postoji opasnost da u skorijoj budućnosti izgubi to svoje prepoznatljivo ime. Vizuelnim osmatranjem aktivisti NVO „Gorštak“, mještana, splavara, ribolovaca, i turista primjećena je sve veća količina raznog otpada u koritu rijeke Tare. Kako bi smo umanjili ove nedostatke NVO „Gorštak“ je riješila da kroz ovaj projekat izvrši sakupljanje uočenog otpada u reonu od Splavišta do Žugića Luke i da ga odloži na registrovanu deponiju.

Uspješnom realizacijom ovoga projekta mještani bi i dalje imali svoju suzu Evrope, lokalna zajednica veći broj posjećenosti turista, ribolovci zdrave ulove ribe, splavari veći broj tura, a Nacionalni Park Durmitor veće prihode od posjetilaca.

Tara 2

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Na putevima u zemlji danas se saobraća po mokrim i kilzavim kolovozima uz smanjenu vidljivost. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.