ponedeljak , novembar 29 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Promotivni film o srpskim srednjovjekovnim manastirima na području Pljevalja

Promotivni film o srpskim srednjovjekovnim manastirima na području Pljevalja

U okviru projekta « Razvoj vjerskog turizma na primjeru srpskih srednjovjekovnih manastira pljevaljskog kraja“

 

SRPSKI SREDNJOVJEKOVNI MANASTIRI PLjEVALjSKOG KRAJA

U okviru projekta « Razvoj vjerskog turizma na primjeru srpskih srednjovjekovnih manastira pljevaljskog kraja« ,a koji je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjiskih prava Crne Gore, a čiji je nosilac Miloš Ostojić urađen je promotivni turistički film četiri srpska srednjovjekovna manastira na području opštine Pljevlja.

Pljevlja su jedan od najstarijih gradova u Crnoj Gori, i sa mnogo kulturno-istorijskih ostataka iz raznih vremenskih perioda. U Pljevljima se nalaze praistorijske pećine u dolini Ćehotine (Medena paćina u Krakalicama), praistorijski ostaci mamuta i divljih konja (Potrlica), rimske nekropole (Municipium S), srednjovjekovni ostaci gradova (Koznik, Kukanj), veliki broj dobro očuvanih stećaka (Maoče, Vrulja, Glisnica, Gornji Gradac, Bukovica), srednjovjekovni manastiri (Dubočica, Dovolja, Sv. Arhangeli, Sv. Trojica), srednjovjekovne džamije (Husein pašina džamija sa najvisočijim minaretom iz tog perioda na Balkanu). Svi ovi kulturno-istorijski spomenici mogu u velikoj mjeri da posluže razvoju turizma u Pljevljima, prvenstveno vjerskog turizma.

Srpski srednjovjekovni manastiri u Pljevljima čine bogatstvo kulturnog identiteta i baštine pljevaljske opštine, koji se ovim projektom želi istaći i promovisati.

 

U nastavku možete pogledati promotivni film.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

eu

Sedam eura za ulazak u EU

Građani Crne Gore jednom u tri godine moraće da plate naknadu za putovanja u zemlje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *