ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Projekat razvoj vjerskog turizma na primjeru srpskih srednjovjekovnih manastira pljevaljskog kraja

Projekat razvoj vjerskog turizma na primjeru srpskih srednjovjekovnih manastira pljevaljskog kraja

U toku je realizacija Projekta: »Razvoj vjerskog turizma na primjeru srpskih srednjovjekovnih manastira pljevaljskog kraja« autora Miloša Ostojića.

Projekat za cilj ima turističku promociju srpskih srednjovjekovnih manastira na području opštine Pljevlja.

Pljevlja su jedan od najstarijih gradova u Crnoj Gori, i sa mnogo kulturno-istorijskih ostataka iz raznih vremenskih perioda. U Pljevljima se nalaze praistorijske pećine u dolini Ćehotine (Medena paćina u Krakalicama), praistorijski ostaci mamuta i divljih konja (Potrlica), rimske nekropole (Municipium S), srednjovjekovni ostaci gradova (Koznik, Kukanj), veliki broj dobro očuvanih stećaka (Maoče, Vrulja, Glisnica, Gornji Gradac, Bukovica), srednjovjekovni manastiri (Dubočica, Dovolja, Sv. Arhangeli, Sv. Trojica), srednjovjekovne džamije (Husein pašina džamija sa najvisočijim minaretom iz tog perioda na Balkanu). Svi ovi kulturno-istorijski spomenici mogu u velikoj mjeri da posluže razvoju turizma u Pljevljima, prvenstveno vjerskog turizma. Međutim, vjerski turizam je još uvijek zapostavljen i tek u razvoju kod nas, izuzev manstira Ostrog i manastira Morača, te sam zbog toga došao na ideju da promovišem srpske srednjovjekovne manastire pljevaljskog kraja, kako bi ih putem Turističke organizacije Pljevlja predstavili javnosti malo bliže i približnije sa strane vjerskog turizma, koji počinje da bude sve popularniji u Crnoj Gori.

Srpski srednjovjekovni manastiri u Pljevljima (Dubočica, Dovolja, Sv. Arhangeli, Sv. Trojica) čine bogatstvo kulturnog identiteta i baštine pljevaljske opštine, koji se ovim projektom želi istaći i promovisati.

Kroz ovaj projekat se želi da se svi ti spomenici srpske pravoslavne crkve fotografišu sa svim svojim vrijednostima i opisno opišu u vidu turističkih brošura, koje bi bile trojezične (srpski, engleski, ruski), i koje će se dijeliti preko Turističke organizacije Pljevlja na raznim sajmovima. Takođe, planirana je i izrada video spota o srpskim srednjovjekovnim manastirima pljealjskog kraja.

Projekat je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Bogojavljenje u Manastiru

Manastir Dubočica

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mještani Šula najavili blokadu puta prema Pljevljima ako Opština ne riješi problem prevoza

Naselje je nekada brojalo oko dvije hiljade stanovnika, a danas s okolnim selima oko četiri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.