nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / NVO „Zračak nade“ realizuje aktivnosti u okviru novog projekta

NVO „Zračak nade“ realizuje aktivnosti u okviru novog projekta

Nevladino udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju „Zračak Nade“ realizuje projekat „Ostvarivanje prava bez diskriminacije djece sa smetnjama u razvoju i osoba sa intelektualnim invaliditetom kroz edukacije i inovativne servise podrške životu u zajednici“ koji je finansijski podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

Opšti cilj projekta je ostvarivanje prava bez diskriminacije djece sa smetnjama u razvoju i osoba sa intelektualnim invaliditetom kroz edukacije i inovativne servise podrške životu u zajednici.

U okviru projekta trenutno se realizuju aktivnosti:

  • Integrisane usluge za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju- u okviru kojih  angažovani stručni radnici rade individualno sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju na razvoju njihovih sposobnosti, i u zavisnosti od njihovog interesovanja i mogućnosti razvijati nove i održavati postojeće kapacitete.
  • Rad kluba za samozastupanje lica sa intelektualnim invaliditetom-  utiče se na poboljšanje položaja lica sa intelektualnim invaliditetom i smanjenju diskriminacije prema njima. Lica sa intelektualnim invaliditetom kroz rad kluba za samozastupanje osnažuju se za samostalno odlučivanje, borbu za svoja prava i govor u svoje ime. Kroz neformalnu saradnju sa Nacionalnim udruženjem osoba sa intelektualnim invaliditetom Crne Gore– Samozastupnici realizujemo ovu aktivnost i na taj način ih osnažujemo za aktivnije djelovanje u ovoj oblasti.

Rad kluba je jednom mjesečno po dva sata i za to vrijeme organizuju se aktivnosti koje imaju za cilj  jačanje kapaciteta svakog ponaosob za samozastupanje. Učesnici uče prije svega o stvaranju pozitivne slike o sebi, donošenju odluka, građanskim pravima, načinima pomoću kojih je moguće ravnopravno učestvovati u životu lokalne zajednice.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …Dvije veceri polufinale …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.