sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / NVU „Inkluzija“ održalo tribinu „Zakonski okviri i prava OSI“

NVU „Inkluzija“ održalo tribinu „Zakonski okviri i prava OSI“

 

Udruženja za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju-NVU „Inkluzija“ iz Pljevalja organizovala je 17.februara 2020.godine u Etno restoranu „Ima dana“ tribinu za roditelje OSI i nastavnike opštine Pljevlja pod nazivom: „ZAKONSKI OKVIRI I PRAVA OSI“.

Učesnici su putem javne tribine informisani o zakonskim obavezama u vezi OSI. Tribina je organizovana za roditelje OSI i nastavike opštine Pljevlja (za 25 učesnika).

Ova aktivnost dio je projekta: “LJEPŠI   ŽIVOT   OSI “, koji se sprovodi u opštini Pljevlja, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).  U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Pljevlja, Tivat, Kotor, Nikšić i Podgorica.

 

 

Neposredno prije početka tribine,učesnicima su podijeljene brošure o inkluziji i zakonskim okvirima OSI,koje imaju edukativni karakter.

Tribina je obuhvatala tri dijela:

1.dio je bio posvjećen inkluziji u praksi,a taj dio je realizovala podpredsjednica NVU Zračka nade sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti,Sanela Žiga

2.dio je bio posvećen zakonskim okvirima i pravima OSI,a realizovao je eminentan stručnjak,psiholog JU Centra za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak,Marinko Vujanović,koji posjeduje Sertifikat za obrazovanje odraslih

3.dio tribine je obuhvatao javnu diskusiju o ovim temama.

TRIBINA 3

 

Tribina je doprinijela poboljšanju informisanosti javnost o zakonskim obavezama u vezi OSI i tako obezbijedi veće poštovanje dostojanstva ličnosti i poštovanje ljudskih prava lica sa invaliditetom bez diskriminacije. Tribinom je dat doprinos eliminacije stereotipa i predrasuda o licima sa invaliditetom, kao i štetne radnje kojima se diskriminišu ova lica u svim oblastima života, uključujući i predrasude zasnovane na polu i uzrastu.Uvodne prezentacije oba dijela su uticala na direktnu ciljnu grupu ove aktivnosti(roditelje OSI i nastavike opštine Pljevlja koji će imati osnova da dalje kroz svakodnevni život i rad pozitivno utiču na različite ciljne grupe-učenike,kolege  i druge osobe iz svog okruženja,u cilju podizanja nivoa svijesti o licima sa invaliditetom i njihovim pravima,a samim tim i da doprinesu održivosti projekta.Posle edukacijskog dijela koji je,takođe imao i interakcijski karakter sa učesnicima,realizovano je javno diskutovanje o ovoj temi.Edukatori tj.ralizatori tribine su odgovarali na postavljena pitanja i spremno razjasnili nedoumice učesnika tribine,vezano za ovu temu.Razmijenjena su iskustava kroz uključivanje u diskusiju zainteresovanih učesnika.

Kroz realizaciju ovih aktivnosti,već uspostavljenom dobrom saradnjom,vrši se i podsticanje medija( TV Pljevlja, PV Portal, PV novine…) da promovišu prava i zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom.

Posebnu zahvalnost NVU Inkluzija duguje vlasniku etno restorana „Ima dana“,gospodinu Tihomiru Jošoviću, koji je po drugi put besplatno ustupio prostor za realizovanje aktivnosti projekta „LJEPŠI ŽIVOT OSI“.

Opšti cilj projekta „LJEPŠI ŽIVOT  OSI“ je doprinos unapređenju položaja OSI na teritoriji opštine Pljevlja.

Unapređenje položaja OSI će se realizovati kroz poboljšanje informisanosti javnosti o zakonskim okvirima i pravima OSI, povećanje učešća OSI u kulturnom i javnom životu,adekvatno provođenje slobodnog vremena kao i mogućnosti preduzetništva.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.