nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / OBILJEŽENA NOĆ OPROSTA

OBILJEŽENA NOĆ OPROSTA

U petak 19. aprila, muslimani širom svijeta su obilježili blagoslovljenu noć oprosta ili noć sudbine, Lejletu-l-Berat.

Ova noć nastupa 15 dana prije početka mjeseca Ramazana i ove noći se desila naredba posta mjeseca Ramazana i u ovome mjesecu je došla objava promjene kible za muslimane, a to je pravac okretanja za vrijeme molitve.

Kada je riječ o noći Berat bitno je pomenuti i to da Svemogući Bog u ovoj noći šalje meleke da bilježe imena onih koji će umrijeti u ovoj godini, onih koji će obaviti hadž i druge životne događaje. Sudbina je nešto što je Allah dž. š. odredio i zapečatio ali je ipak čovjeku dao priliku da utiče na svoju sudbinu ibadetima, dovama i sadakom. U ovome periodu do 27. noći mjeseca Ramazana noći Kadr, čovjek ima priliku da se koriguje, pokaje i zatraži oprosta.

Povodom nastupa ove noći, u Husein pašinoj džamiji je uz veliko prisustvo vjernika održano predavanje, koje je održao glavni imam Samir ef. Kadribašić.

On je citirao nekoliko izreka (hadisa) Božijeg poslanika Muhameda a. s. vezano za ovu noć.

“Navedeni hadisi nam šalju nekoliko poruka vezanih za Lejletu-l-Berat. Prva poruka jeste da je karakteristika ove noći da Allah dž.š. spušta veliku milost na svoje robove i oprašta grijehe onima koji se kaju i mole Ga za oprost. To je dobra prilika svima nama da se obratimo svome Gospodaru da oprosti grijehe i nama a i našim najbližim, pogotovo onim koji će prespavati tu noć, jer nisu svjesni njene veličine.

Detalj sa programa u Husein pasinoj dzamiji

Druga poruka hadisa jeste da i pored velike milosti koju u toj noći spušta, Uzvišeni Allah neke ljude, zbog veličine njihovih grijeha, te noći neće čak ni pogledati. Ponovit ću još jednom koji su to ljudi, pa ako poznajete neke od njih, opomenite ih. To su: nevjernik, spletkaroš, onaj koji prekida odnose sa rodbinom, bludnik, onaj koji je neposlušan roditeljima i notorni pijanica.

Treća poruka hadisa jeste da noć Lejletu-l-Berat treba provesti u ibadetu. Prenosi se da je Allahov Poslanik a.s. rekao: “Kada nastupi noć Lejletu-l-Berat provedite je u molitvi, a dan koji slijedi postite.“

Na kraju je ef. Kadribašić pozvao vjernike da ovu noć provedu što više u molitvi i traženju oprosta za sebe, porodicu, rodbinu, prijatelje i sve dobre ljude.

 

Jakub Durgut

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Na putevima u zemlji danas se saobraća po mokrim i kilzavim kolovozima uz smanjenu vidljivost. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.