četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Oči peku, rešenje tražimo, koliko pričamo-niko nas ne čuje

Oči peku, rešenje tražimo, koliko pričamo-niko nas ne čuje

Dok Podgoričane „Oči peku dok prolaze Blokom 5“ te „od smoga ne mogu izaći na ulicu“ možda sada bolje shvate kako se decenijama diše u Pljevljima. Isti problem zagađenosti vazduha, prenose mediji, poslednjih dana muči gotovo cijeli Balkan tako da nadležni u mnogim državama traže „rješenje“ na sve strane. Pljevlja su u traženju rješenja odmakla ponajviše, imaju brojne studije, planove, ugovore ali rješenje izmakne svaki put iz XXX razloga, koji se najčešće tumače zavisno za koji politički dres  navijate.

Sreća za Pljevljake je da mogu da uživaju u plavom nebu samo ako odu koji km iznad velike krivine na Potrlici ili do puta za Otiloviće. Međutim, idilu kvari blizina privremene gradske deponije koja preko dvije decenije pravi šešir Pljevljacima. Tek Rudnica i Crljenice postale su najpoželjnije destinacije Pljevljaka u zimskim danima.

Kako se u medijima pojavila informacija, još prošle godine, da je u Kini sagrađen prečišćivač vazduha u obliku tornja visine 100 metara koji dnevno proizvodi 10 miliona kubika čistog vazduha od kako je, početkom 2018. godine pušten u rad, naučnici s Instituta za zaštitu okoline pri Kineskoj akademiji nauka tvrde da je nivo smoga smanjen na umjeren nivo, čak i tokom onih dana kada je inače veoma veliko vazdušno zagađenje na 10 kvadratnih kilometara gradske površine.

-Projekat tornja za prečišćavanje vazduha u Si’anu pokrenut je u 2015. godini kao ogledno postrojenje. Vođeni dobrim početnim rezultatima, Kinezi planiraju da prave tornjeve u punoj veličini, odnosno, visine 500 metara koji bi pokrivali površinu od 30 kvadratnih kilometara. Vjeruje se da bi sistemi ovakve veličine mogli da prečiste većinu vazdušnog zagađenja u manjim gradovima, podaci su sa portala gradnja.rs.

Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) objavio je mjesečni izvještaj za kvalitet vazduha u decembru 2019. godine u CG. U Pljevljima je evidentirana 21 srednja dnevna vrijednost suspendovanih čestica PM10 tokom mjerenja u decembru,koja su bila iznad propisane granične vrijednosti(50 μg/m3 ). PM10 čestice upoređene su sa propisanom graničnom vrijednošću, za srednju dnevnu vrijednost, koja se ne smije prekoračiti više od 35 puta u toku godine. Za suspendovane čestice PM2.5 su propisani standardi kvaliteta na godišnjem nivou koji su u 2018. godini iznosili preko 40 mg a granična godišnja vrijenost je 25mg/m3.

Kako su rijetki Pljevljaci koji se nadaju da će projekat toplifikacije ikad biti urađen evo nam nove teme za razmatranje: da se gradi toranj ili ventilator za prečišćavanje vazduha, izvrši energetska efikasnost svih objekata u Pljevljima ili da vidmo kako će proći Tuzlaci sa geotermalnim pumpama za toplifikaciju- kao što su Pljevljima davali beskamatne kredite za peći na pelet. Dimnjaci na Pv zgradama zbog korišćenja peleta i zagađenja koja smo pretrpjeli od ekološkog goriva su posebna tema.

Toranj za prečišćavanje vazduha u Kini

preciscivac-vazduha-toranj-01-782x440

Zagadjenost 1

V.M.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.