sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Od 15. marta do kraja aprila na Biro se prijavilo 303 ljudi

Od 15. marta do kraja aprila na Biro se prijavilo 303 ljudi

Od 15. marta i uvođenja mjera za suzbijanje širenja pandemije kovid-19, broj nezaposlenih u Pljevljima, prema evidenciji Biroa rada, veći je za 303.

– Početkom 2020. godine na evidenciji Biroa rada Pljevlja nalazilo se 1976 nezaposlenih lica a 15. marta na evidenciji su bila 1932 lica. Od tada se  broj nezaposlenih povećavao da bi na dan 30. april 2020. iznosio 2235. Lica su se  prijavljivala zbog isteka rada na određeno vrijeme, zatim zbog stečaja preduzeća i isteka rada na određeno vrijeme u svojstvu pripravnika – kazali su nam iz Biroa.

Situaciju dodatno pogoršava činjenica da je ove godine upitno sezonsko zapošljavanje zbog pandemije i ekonomske krize koju je izazvala, a koje je za mnoge pljevaljske porodice značilo izvor egzistencije.

– S obzirom na trenutnu situaciju izazvanu pandemijom virusa Covid-19 posredovanja pri sezonskom zapošljavanju preko unijetih naloga  bilo je u manjem broju.Tokom 2019. godine na sezonskim poslovima bila su angažovana 533 lica iz Pljevalja  – kažu iz Biroa.

Na pitanje da li će biti javnih radova na teritoriji Opštine Pljevlja, iz Biroa rada su nam sopštili da je odlukom Upravnog odbora ZZZCG odobrena  realizacija sedam  javnih radova u kojima će biti angažovano 37 lica, u trajanju od tri i četiri mjeseca. Dodaju da je objavljivanje drugog javnog poziva programa grantova za samozapošljavanje, koji je  kofinansiran od strane  EU, odloženo do prestanka privremenih mjera Vlade Crne Gore.

Biro-rada

Što se tiče obrazovne strukture nezaposlenih, najviše ih je sa četvrtim stepenom stručne spreme i to 802, zatim sa sa prvim stepenom stručne spreme – 550, sa trećim – 531, dok je sa fakultetskom diplomom 211 nezaposlenih, od čega deset magistara. Najviše nezaposlenih, 873, starosti je preko 50 godina, dok je do 30 godina 413 nezaposlenih.

U toku trajanja mjera Vlade nezaposlena lica nijesu u obavezi da dolaze u Biro rada u cilju ličnog javljanja shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, a obavještenje o sledećem javljanju nezaposlena lica dobijaju putem telefona. ZZZCG je za potrebe rada u novonastaloj situaciji otvorio mailove radi komunikacije sa strankama. Na taj način sva lica koja hoće da se prijave na evidenciju nezaposlenih imaju mogućnost da to i ostvare slanjem potrebne dokumentacije na novootvoreni mail. Službenici Zavoda će, nakon prestanka privremenih mjera, izvršiti uvid u originalnu dokumentaciju, pojasnili su iz Biroa rada.

Tekst objavljen u Pljevaljskim novinama 1.maja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Od ponoći skuplji i benzin i eurodizel

Od sjutra će u Crnoj Gori biti skuplje obje vrste benzina i eurodizel, saopšteno je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.