ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Od 201,3 miliona ulaganja Vlada uložila svega 6,2 miliona u Pljevlja

Od 201,3 miliona ulaganja Vlada uložila svega 6,2 miliona u Pljevlja

pljevlja oglasPriča o tlačenju resursa i mrvicama koje zauzvrat Pljevlja dobijaju, a koju političari rabe godinama, prosto je običnom građaninu postala zamorna, bez obzira vjerovao u nju ili je gledao kao paravan za nesposobnost lokalnih političara. Ipak, na primjeru ulaganja Direkcije javnih radova Crne Gore (DJR), a sadašnje Uprave javnih radova (UJR), vidi se koliko su Pljevlja zapostavljena i koliko je ulaganje države u našu opštinu mizerno. U prethodne četiri godine DJR je raspolagala budžetom od preko 201,3 miliona evra a u Pljevljima je finansirala svega oko 6,2 miliona, evidentirano je u izvještajima o realizaciji kapitalnih budžeta od 2015. do 2018. godine.

Od ulaganja, na infrastrukturu u Bukovici odnosi se preko milion evra, 950 hiljada evra vode se kao „ekološko ulaganje“ a taj novac je po preporuci eksperata koje je angažovala Vlada bukvalno spaljen, u dvije sezone kroz kupovinu subvencionisanog peleta i briketa, koji nije dao ama baš nikakve rezultate u smanjenju zagađenosti vazduha. Za Dom kulture čije je renoviranje trajalo 10 godina, za četiri godine izdvojeno je 650 hiljada evra, a za 2,2 km puteva 607.000 evra.

Iz godine u godinu ulaganje u Pljevlja sve više se smanjivalo, pa je od 53,57 miliona, koliko je iznosila ukupna vrijednost svih ugovora sklopljenih u periodu od 1.januara do 31.decembra 2018. godine, u Pljevlja uloženo svega 552.795 evra.

Za srednji region opredijeljeno je preko 14,7 miliona evra, za unapređenje turističke ponude potrošeno je preko 13,4 miliona evra i 8,3 miliona za izgradnju lokalne infrastrukture. Koliko su ulaganja u pljevaljsku opštinu minorna, pokazuje podatak da je ulaganje u Kolašin tokom 2018. godine iznosilo čak 6,47 miliona evra, više nego cjelokupna ulaganja u Pljevlja za četiri godine. U bjelopoljsku opštinu je prošle godine uloženo 5,06 miliona, u Rožaje 3,39 miliona evra, U Žabljak blizu 3,1 milion evra, u Berane 2,5 miliona. Čak je i ulaganje u Danilovgrad, Gusinje, Mojkovac prošle godine bilo gotovo dva puta veće nego ulaganje u Pljevlja.

Inače, Vlada je u Kolašin za četiri godine uložila preko 22 miliona evra, u Berane (gdje je na vlasti opozicija) 11,45 miliona evra, a u Bijelo Polje za dvije godine 7,2 miliona evra.

Krajem februara ove godine direktor UJR Rešad Nuhodžić kazao je da je Vlada investirala 17 miliona evra u kolašinski ski centar, “što već poslije prve faze radova predstavlja najbolji primjer uspješne valorizacije turističkih potencijalai “i naše sposobnosti da tako nešto izgradimo”. Nuhodžić je pozvao predsjednike opština Sjevernog regiona da prepoznaju priliku za otvaranje novih radnih mjesta i razvoj biznisa, jer je „Vlada sada skoncentrisana na ovaj dio Crne Gore“.

– URJ će i u narednom periodu nastaviti sa realizacijom kapitalnih projekata Vlade, od kojih su projekti u oblasti turizma u vrhu naših priroteta. Samo u skijališta Cmiljača, Žarski, Savin Kuk i Hajla biće investirano više od 100 miliona evra, dok ćemo u jedan od najznačajnijih projekata za turističku valorizaciju sjevera – Đalovića pećinu, uložiti blizu 18 miliona eura – rekao je Nuhodžić. Samo u 2016.godini Vlada je u ski centre u Kolašinu, Mojkovcu, Rožaju, Žabljaku, Bijelom Polju, Nikšiću, Bjelasici uložila preko 6,4 miliona evra, a od skijališta u Pljevljima nema ništa do dana današnjeg.

U Pljevljima je najviše novca, 2,6 miliona evra uloženo u 2015. godini. U toku 2016. godine uloženo je 1,8 miliona, u 2017. godini 1,5 miliona.

Na pitanje Upravi po kom osnovu se na nivou Crne Gore određuje koji su projekti prioritetni, Goran Škatarić nam je kazao da opštine predlažu Vladi prioritete za kapitalni budžet sa svoje teritorije, te da bi najbolje bilo da pitanje uputimo Vladi u čijoj je nadležnosti usvajanje kapitalnog budžeta.

Ovogodišnjim planom javnih nabavki Uprava javnih radova raspolagaće sa budžetom od oko 101 milion evra a za Pljevlja je predviđeno svega 4,6 miliona evra, a ono što je u najmanju ruku tragikomično, jeste da su i ova sredstva raspoređena na sledećih šest godina, tj. do kraja 2024. godine. Sudeći po ovom planu u toku 2019. godine u Pljevljima je planirana izgradnja prve B faze gradske toplane, što bi trebalo da košta četiri miliona evra, ali je ovaj novac raspoređen na šest godina. Drugi posao je rekonstrukcija postrojenja Pliješ, gdje postoje dva posla ukupno vrijedna 225 hiljada evra, od toga 120 hiljada evra je namijenjeno za rekonstrukciju kompletne cijevne galerije u filterskom polju, a 105 hiljada evra za izmjenu ispune u filterskom polju PPV Pliješ. Ova sredstva predviđena su u kapitalnom budžetu za 2019. i 2020. godinu.

Kod usluga za opštinu Pljevlja u 2019. namijenjeno je ukupno 378 hiljada evra uglavnom za projektnu dokumentaciju – izrada projektne dokumentacije za izgradnju toplovoda od Termoelektrane “Pljevlja” do nove gradske toplane koštaće 150 hiljada evra, a revizija ove projektne dokumentacije 40 hiljada evra; za vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem radova na prvoj B fazi toplane predviđeno je 150 hiljada evra.

U kapitalnom budžetu Uprave javnih radova za 2019. godinu od preko 63,3 miliona evra, za Pljevlja je predviđeno svega 1,02 miliona evra i to: za bazen 50.000 evra, za toplifikaciju 850.000 evra, za vrtić na Gukama 103.400 evra, i za školu na Gukama 20.000 evra.

Kroz sve izvještaje Uprave (2015-2018) provlači se ulaganje u izgradnju vrtića na Gukama, a do danas nije ni lopata u zemlju zabodena. Sve su prilike da će istu sudbinu imati i toplana, za čiju izgradnju Ministarstvo održivog razvoja i turizma uporno odbija da izda građevinsku dozvolu, iako je ugovor sa izvođačem potpisan još sredinom 2018. godine. Očigledno je da državi nikada nije bilo stalo da riješi problem zagađenja. Ni potpuno stavljanje Doma kulture u funkciju, nikako da se završi – do sada propalo pet tendera za opremanje Doma kulture, a po tvrdnji Nenada Rubežića, direktora Direkcije za izgradnju i investicije, poslednji tender je poništen bez ikakvog pravnog osnova.

Kako bilo koja vlast u Pljevljima može da napravi nešto za ovaj grad u ovakvim uslovima, naročito imajući u vidu da se pored malih ulaganja Pljevljima dodatno uskraćuju prihodi, da ne može da naplati dug po osnovu koncesione naknade i poreza na nepokretnosti od “Vektre Jakić”, da joj država onemogućava da naplaćuje ekološku taksu od zagađivača, a što joj pripada po zakonu koji je stupio na snagu u avgustu 2016. godine.

– Država za sve ima para osim za Pljevlja. Ulažu u pećine, bazene, auto put koji će nas ojaditi, a za zdravlje Pljevljaka decenijama nema ni centa. Kad je poslednji put napravljena zgrada u Pljevljima, kad je otvoreno bilo šta gdje se Pljevljaci mogu zaposliti? Omladina nam odlazi. Centar grada su raskopali, niđe ni mašine ni radnika, vjerovatno nema novca – neki su od komentara sugrađana čije smo mišljenje zatražili preko društvenih mreža.

Predsjednik Opštine Mirko Đačić najavio je za ovu godinu 31 milion evra ulaganja u Pljevlja, od čega se na puteve Vrulja-Mijakovići i Pljevlja-Metaljka odnosi 20,4 miliona. Sudeći po planu Direkcije, ulaganja države neće premašiti ni pola miliona evra.

Tekst objavljen u PV novinama 15.aprila 2019.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Janjušević: Značajno povećanje proizvodnje u odnosu na uporedni period prošle godine

„Zahvaljujući velikom investicionom ciklusu u prethodnom periodu RUPV ima značajno povećanje proizvodnje u odnosu na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.