četvrtak , 29 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Od jeseni oko 160 prvaka u školskim klupama

Od jeseni oko 160 prvaka u školskim klupama

U prvi razred u septembru kreće oko 160 prvačića, od kojih je 129 upisano u sve tri gradske osnovne, a 31 u seoske škole. To je za oko 60 prvaka manje u odnosu na ovu školsku godinu u kojoj prvi razred završava oko 200 đaka. Broj djece koja polaze u školu u Pljevljima nikada nije bio manji, a podaci o upisu u školu upozoravaju na drastičan pad broja stanovnika mlađe populacije. Tokom 2015. godine, generacija koja na jesen kreće u školu, u Pljevljima je rođeno 164 djece.

Prije 30 godina, 1991. godine, gradske škole pohađalo je 3.310 đaka, dok su seoske imale 1.162 učenika, pa je naša opština imala oko četiri i po hiljade osnovaca (4.472). Ove školske godine osnovne škole u našoj opštini imaju ukupno oko dvije hiljade učenika, što je za dvije i po hiljade manje u odnosu na taj period.

Prema podacima uprava gradskih osnovnih škola u Osnovnu školu „Salko Aljković“ upisana su ukupno 52 prvačića, od kojih će 30 pohađati matičnu školu, a 20 područno odjeljenje na Gukama. U Osnovnu školu „Ristan Pavlović“ upisana su 42 prvaka, od kojih po jedno u područnim odjeljenjima ove škole. U Osnovnu školu „Boško Buha“ upisano je 30 prvaka, a 5 je upisanih u područno odjeljenje u Kominima. Ove školske godine gradske osnovne škole pohađaju 203 prvaka, od kojih je u školi „Salko Aljković“ 84, „Ristan Pavlović“ pohađaju 72 prvaka, a u „Boško Buha“ ide 47 đaka prvog razreda.

Najviše djece u našem gradu pohađa OŠ „Salko Aljković“, koja je tokom ove školske godine imala 719 učenika. Direktor ove škole Veselin Rondović upozorava da veoma mali broj upisanih prvačića nije dobar znak za našu opštinu. On objašnjava da smanjenje broja đaka povlači za sobom gašenje radnih mjesta u prosveti, te ističe da će se u narednom periodu vidjeti u kojoj će mjeri prosvetni radnici biti tehnološki višak.

Osnovnu školu „Ristan Pavlović“ ove školske godine pohađa 680 učenika, a „Boško Buha“ oko 600, tako da sve tri gradske škole pohađa manje od dvije hiljade đaka. U svim seoskim školama koje rade na teritoriji naše opštine situacija je već nekoliko godina unazad alarmantna. Ove godine u svim školama na selu ima 37 učenika prvog razreda, a u dosta njih od jeseni neće biti prvačića.

Predsjednici mjesnih zajednica kažu da u školama u Bobovu i Bukovici, najudaljenijim pljevaljskim selima, ove godine nema prvačića, a neće ih biti ni od jeseni. U Bukovici je trenutno 7, a u Bobovu 18 školaraca. Osnovnu školu u Matarugama trenutno pohađaju dva prvaka, a isto toliko prvaka je i u školi na Kosanici, odnosno u njihovim područnim odjeljenima. U osnovnim školama na Srdanovom grobu i u Odzaku trenutno je po pet prvaka, a u Gradcu su trenutno dva učenika prvog razreda, dok će od jeseni u ovu školu krenuti jedan đak. Najbolja situacija je u Osnovnoj školi „Vladimir Rolović“ u Šulima koju trenutno pohađa oko 40 učenika.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ministar Mujović posjetio Rudnik uglja nakon tragične pogibije radnika

Ministar enegetike i rudarstva Saša Mujović, državni sekretari ministarstva Loran Mohamad i Vesna Brajović, obišli …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.