subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Sport / OD PLJEVALJA TRI PUTIĆA …

OD PLJEVALJA TRI PUTIĆA …

 

Dugogodišnji maćehinski odnos Vlade Crne Gore prema razvoju sjevera najbolje se vidi na primjeru Pljevalja, što je za posledicu imalo privrednu stagnaciju i smanjenje broja stanovnika.

Ovaj put osvrnućemo se na razvoj i izgradnju saobraćajne infrastrukture. Nakon 30 godina vlasti DPS-a, Vlada se, napokon, sjetila da je potrebno izvršiti izgradnju i rekonstrukciju nekih magistralnih i regionalnih puteva. Pođimo redom.

Regionalni put Pljevlja-Metaljka, dionica Dajevića han –Baljenovac u dužini od 16.3 km počeo je da se rekonstruiše 2019. godine. Vrijednost ugovorenih radova je oko 12 miliona evra, rok završetka radova 560 dana. Mada je ugovoreni rok davno istekao, izvođač radova „Crnagora put“ Podgorica krajem 2021. godine obastavio je sve radove i povukao kompletnu mehanizaciju. Na ovom putnom pravcu pojavilo se dosta klizišta i odrona  materijala sa velikim brojem udarnih rupa, tako da građani imaju velike probleme i oštećenja na svojim automobilima, za koja su uredno platili putarinu.Tome treba dodati ogromnu količinu prašine, koja je ugrozila sve poljoprivredne kulture u širem putnom pojasu.

Napominjemo, da projektom nije obuhvaćena dionica Guke-Dajevića han, već je Opština planirala da na postojećoj trasi uradi trotoare i javnu rasvjetu, bez ispravke krivina i kritičnih mjesta, na kojima je u prethodnom periodu bilo više saobraćajnih nezgoda i gubitaka ljudskih života.

Pored problema sa putem, mještanima Srdanovog groba, okolnih sela i zaselaka od životnog značaja i vodovod „Troje česme“, koji je do sada uloženo oko 70.000,00 evra. Trasa ovog vodovoda se poklapa sa trasom puta u dužini od oko 1.200 metara, pa je potrebno uraditi sledeću fazu – polaganje potisnog cjevovoda i dijela povratnog distributivnog voda u koridoru trase puta.

Regionalni put Vrulja – Mijakovići, kao dio puta Bijelo Polje-Pljevlja , u dužino od oko 7,5 km je počeo da se gradi u junu 2019. godine. Vrijednost ugovorenih radova je oko 8,5 miliona evra, rok završetka radova 360 dana. Ugovoreni rok i na ovom putnom pravcu je davno istakao, a izvođač  radova “Tehnoput MNE“ Podgorica je obustavio sve radove krajem 2021. godine.

Magistralni put Pljevlja-Mihailovica, kao dio puta Pljevlja-Jabuka u dužini od oko 12,8 km je počeo da se rekonstuiše 2020. godine. Vrijednost ugovorenih radova je oko 10 miliona evra, rok završetka avgust 2021. godine. Radovi su obustavljeni od strane izvođača „Crnagora put“ Podgorica u decembru 2021. godine i nastavljeni tek ovih dana, kada je turistička sezona uveliko počela. Prema zadnjim informacijama završetak radova se očekuje do kraja tekuće godine, a do tada građani će morati da trpe svakodnevne obustave i redove na graničnom prelazu. Ovdje treba istaći da rekonstrukcijom puta nije izgrađeno nijedno autobusko stajalište niti treća traka na najvećim usponima, tako da građani i mnogobrojni turisti moraju da prilagode vožnju teretnom saobraćaju, bez mogućnosti sigurnog i bezbjednog preticanja.

Na kraju, umjesto iscrpljujućih pregovora sa Privrednom komorom i Vladom oko prevazilaženja problema rasta cijena materijala i troškova života, izazvanih ratom u Ukrajini, trebalo je primjeniti institut „klizne skale“ (razlika u cijenama), shodno Zakonu o obligacionim odnosima i uzansama  o građenju, uz prethodno hitno reagovanje Monstata u smislu redovnog praćenja i publikovanja potrebnih indeksa rasta cijena.

Elem, od Pljevalja tri putića… zarovljena, iako sva tri vode u Otvoreni  Balkan. Ne treba se tome čuditi, jer toliko je po svemu sudeći i putića iz Vlade Crne Gore. Ali o tom u sledećem saopštenju.

Pljevlja,

29.06.2022.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rudar se pobjedom oprostio od Prve lige

Fudbaleri Rudara savladali su ekipu Sutjeske rezultatom 2:1 u Pljevljima u okviru posljednjeg kola Prve …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.