subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / ODBORNICI DEMOKRATA: SPAJANJE KOMUNALNIH PREDUZEĆA PROBLEMATIČNO

ODBORNICI DEMOKRATA: SPAJANJE KOMUNALNIH PREDUZEĆA PROBLEMATIČNO

Povodom najavljenog spajanja privrednih društava koja obavljaju komunalnu djelatnost u opštini Pljevlja i formiranja dva privredna subjekta, Klub odbornika Demokrata održao je konsultacije i donio određene zaključke.

️Naše programsko opredjeljenje je formiranje efikasnih komunalnih privrednih subjekata koji su sposobni da ostvaruju javni interes u najvećem mogućem stepenu. Trenutno, komunalna preduzeća u Pljevljima su pred finansijskim kolapsom zbog nagomilanih dugova prema zaposlenima, državi i dobavljačima. U skladu sa tim, smanjenje troškova kroz najavljeni model spajanja pripajanjem jeste iskorak, ali, sa druge strane, kompletan postupak je ishitren i problematičan, prije svega iz ugla važećih propisa.

️Naime, najavljeno pripajanje  d.o.o. „Grijanje“ pljevaljskom Vodovodu problematično je iz više razloga. Djelatnost proizvodnje toplotne energije za daljinsko grijanje, predmet je Zakona o energetici, dok ista djelatnost Zakonom o komunalnim djelatnostima nije tretirana kao djelatnost od javnog interesa, kao što je vodosnabdijevanje. Zakon o energetici predviđa formiranje tri funkcionalne cjeline i to za proizvodnju, distribuciju i snabdijevanje toplotnom energijom. Dakle, navedeni zakon obavezuje sprovođenje reorganizacije na način da se formiraju tri cjeline, po modelu elektroprivrede, ali ne ostavlja mogućnost pripajanja subjektu koji obavlja potpuno drugu djelatnost.

Najavljeno pripajanje komunalnih privrednih subjekata ostavlja još neke nedoumice. Kako svi nisu u istom položaju u odnosu na dugovanja prema zaposlenima, poreskoj upravi i dobavljačima, postavlja se pitanje od kojih sredstava će se izvršiti izjednačavanje? Stanje u pljevaljskim komunalnim preduzećima je takvo da jedna duguju zaposlenima po 6,7 ili 8 zarada, druga milionske iznose poreskoj upravi, a treća stotine hiljada dobavljačima. Osim toga, i dalje nema odgovora ko će finansirati rad sistema za prečišćavanje otpadnih voda i koliko će to koštati građane?
Imajući u vidu da je Zakon o komunalnim djelatnostima doživio fijasko u pogledu neprimjenjivosti dijela odredbi, nadležni organi tragaju za novim pristupom. Ovo je još jedan u nizu argumenata, da se pripajanje komunalnih preduzeća u Pljevljima odvija u nevrijeme. Odgovorno bi bilo sačekati ishod i procese oko uređenja komunalne oblasti, pa tek potom preduzimati ovakve korake.

Takođe, procedura spajanja komunalnih preduzeća odvija se u tajnosti i niko nije pitao građane za mišljenje, niti je održana javna rasprava na ovu temu. Nažalost, koalicioni sporazumi su za aktuelnu vlast iznad zakona, a politička trgovina jedina preokupacija. Umjesto odgovornog pristupa, težište teme reorganizacije komunalnih preduzeća svedeno je na priče ko će biti direktor, a ko zamjenik i iz koje partije. Za aktuelnu vlast bitne su fotelje. Međutim, ovakve ishitrene političke odluke u praksi će donijeti velike probleme, na šta Demokratska Crna Gora upozorava.

Klub odbornika Demokrata u SO Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.