nedelja , 2 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Odbornici Nove Srpske Demokratije glasali protiv predloženog Statuta

Odbornici Nove Srpske Demokratije glasali protiv predloženog Statuta

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST INFORMATIVNE SLUŽE NOVE SRPSKE DEMOKRATIJE PLJEVLJA

Na petoj sjednici Skupštine Opštine Pljevlja, odbornik Nove Srpske Demokratije, Milan  Mijo Lekić obratio se sa sledećim riječima:

Poštovani građani, dame i gospodo kolege odbornici, danas imamo predlog najznačajnijeg opštinskog akta – predlog Statuta. Statut Opštine je akt koji se bavi osnovnim načelima uređenja sistema vlasti na opštinskom nivou i, drugim riječima rečeno – ono što je Ustav za jednu državu to je Statut za opštinski nivo vlasti.

Odbornici Nove Srpske Demokratije glasaće protiv predloženog Statuta iz više razloga :

 • Predloženim Statutom, čl.7 stav 1, kao i u prethodnom Statutu, predviđeno je da gradska slava, odnosno Dan opštine bude novembar. Mi iz NSD smatramo da naša opština ima mnogo značajnijih istorijskih datuma. Mislimo da gradska slava treba da bude 27.oktobra, odnosno na dan gradske crkvene slave – Sv.Petke. 27.okobra, na Sv.Petku, Pljevlja su dva puta oslobođena : prvi put, posle 450 godina ropstva pod Turcima – 1912.godine  a drugi put istog datuma, na Sv.Petku, Pljevlja su oslobođena od Austrougarske. Smatramo da je oslobođenje Pljevalja od Turaka i  Austrougara bitnije nego povlačenje srbijanskih četnika iz Pljevalja koje se desilo 20.novembra 1944.godine.
 • Glasaćemo protiv zato što je Statut usklađen sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, sa Zakonom o državnoj imovini a preko ovih Zakona izvršena je centralizacija nad prirodnim bogatstvima Crne Gore. S obzirom da se u našoj opštini nalazi preko 50% prirodnih bogatstava Crne Gore, ovi Zakoni su za našu opštinu diskriminatorski i nanose joj ogromnu štetu. Odbornici NSD tražiće da Skupština opštine Pljevlja pokrene inicijativu o izmjeni pomenutih Zakona.
 • Glasaćemo protiv zato što znamo da ćete danas zdušno i objeručke glasati za ovaj predlog Statuta a već koliko je sutra nećete ga poštovati i počećete da ga kršite.
 • Kršili ste i nepoštovali Poslovnik o radu, budžet, Odluke, Zakone, na republičkom nivou ne poštujete Ustav, ne poštujete većinsku volju građana. Predsjednik opštine samo kad nije bio prisutan ili nije izašao za ovu govornicu nije kršio Poslovnik o radu. Svaki put kada je imao pravo da govori 5 minuta govorio je preko 20 minuta a i sadašnji predsjednik Skupštine, gospodin Sokić, kao i prethodni – Tarik Gadžović nisu našli za shodno ni da ga podsjete na vrijeme. Na drugoj strani imali smo i imamo situaciju da predsjednik Skupštine ometa opozicione odbornike i pokušava da izvrši recenziju nad njihovim govorima. Predsednik opštine je kršio Odluke ove Skupštine – zabranjivao je neosnovano isplatu odborničkih naknada pa je nanio štetu opšptinskom budžetu od 1.500 eura sudskih troškova. Zbog nepoštovanja i kršenja Zakona o javnim nabavkama i poništenjem tendera o izgradnji prve faze gradske toplane oštetio je opštinski budžet 21.400 eura. Predsjednik opštine, ne poštujući Zakon o državnim službenicima i namještenicima, na 4 godine imenovao je vršioce dužnosti ljude koji su nedostojni da obavljaju te poslove a nedostojni su zato što su kažnjeni zbog zloupotrebe službenog položaja u aferi „Snimak“. Predsjednik Opštine je kršio budžet opštine tako što je, iako nije imao predviđene stavke u budžetu, kupovao za sebe nagradu u Sarajevu, uplatio 2.000 eura za rekonstrukciju zatvora u Bijelom Polju.

Na republičkom nivou kršite i ne poštujete Zakon, Ustav, ne poštujete većinsku volju građana.

Otvorili ste sezonu lova na poslanike Demokratskog Fronta kao na zvijeri. Iz zasjede u sitnim noćnim satima hapsite poslanika Nebojšu Medojevića, hoćete da uhapsite i poslanika Milana Kneževića bez ikakvog poziva, bez sudskog rešenja i bez skidanja imuniteta samo zbog toga što neće da pričaju i svjedoče po vašoj volji.

Mimo volje 85% građana Crne Gore, kako je priznao Duško Marković, priznajete lažnu državu Kosovo:

 • Glasate za učlanjenje u UNESKO lažne države Kosovo
 • Glasate za učlanjenje u Interpol lažne države Kosovo
 • Šaljete oficire na Kosovo da se bore protv Srba i srpskog naroda na Kosovu
 • Šaljete oficira Mašulovića na proslavu „Oluje“ – najvećeg pogroma i genocida gdje je izvršen progon preko 250 hiljada krajiških Srba
 • Odabrali ste za strateškog partnera Šiptare i Hrvate a Srbe i Srbiju proglašavate okupatorima. Napravili ste pakt sa Šiptarima, Hrvatima i nacionalnim manjinama u Crnoj Gori, protiv Srbije i srpskog naroda
 • Sprovodite proustašku politiku, politiku Sekule Drljevića, Savića Markovića Štedimlije, Alojzija Stepinca, Mila Budaka, Jevrema Brkovića, Novaka Kilibarde i drugih ustaških ideologa
 • Uvodite sankcije Rusiji, progonite srpski jezik, ćirilicu, srpsku pravoslavnu crkvu

I na kraju, obratio se odbornicima DPS-a sa sledećim riječima:

Gospodo iz DPS-a, gurajte samo naprijed, jurušnički! Zatvarajte, hapsite, kažnjavajte ali morate da imate na umu da ničija nije gorela do zore i da svaka batina ima dva kraja!

INFORMATIVNA SLUŽBA NSD PLJEVLJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

“Temelj za bolja Pljevlja”: Rodna ravnopravnost u Pljevljima samo na papiru

Ovih dana smo svjedoci koliko je u našoj Opštini zanemarena rodna ravnopravnost i pravo žena …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.