nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Odjeljenje sa najboljim učenicima

Odjeljenje sa najboljim učenicima

U Srednjoj stručnoj školi u prvom razredu ove godine imaju tri nova zanimanja. Opšti smjer zdravstveni tehničar je odjeqenje sa najboqim upisanim učenicima, a me|u njima je i dvoje lučonoša, i četvrtog je stepena stručne spreme. U SSŠ na zanimanje zdravstveni tehničar upisano je jedno odjeqenje sa 32 učenika (24 djevojke i osam momaka). Interesovanje za novo zanimanje u SSŠ bilo je veliko, pa je uprava škole tražila od Ministarstva prosvete dozvolu da upiše sve učenike (gornja granica za odjeqenje 28 učenika).

– Ova struka je deficitarna, zdravstvenih tehničara gotovo da nema na birou, osim povremeno nekolicina njih koji vanredno završe studije. Po mojim nezvaničnim saznanjima na teritoriji opština Pljevlja i Žabljak trenutno radi oko 250 zdravstvenih tehni- čara. Većinom je to ženska radna snaga, koja je podložna fluktuaciji, odlascima zbog udaje i porodice, bolovanjima, tako smatram da će učenici koji odmah budu tražili posao ubrzo ga i naći – ističe direktor SSŠ Mervan Avdović, dodajući da su značajne mogućnosti zaposlenja u inostranstvu.

Budući zdravstveni tehničari imaju odgovarajuće uslove za nastavu i imaju opremqene kabinete za praktičnu nastavu – internet, model kostura za anatomuju, mikroskop, projektor i projekciono platno. Ubrzo će dobiti aparate za mjerenje pritiska i termometre, kao poklon od lokalne apoteke. U SSŠ očekuju odgovor od Ministarstva zdravqa kako bi se praktična nastava izvodila u prostorijama Bolnice i Doma zadravqa, kao i profesionalna praksa na kraju godine, od 15 radnih dana. Avdović ističe da ovo zanimanje ima podršku roditeqa, gra|ana ali i zdravstvenih radnika, Bolnice i Doma zdravqa, jer će se tako umanjiti broj zdravstvenih radnika koji dolaze sa diplomama stečenim po skraćenim, “brzim” programima. Avdović napominje da ovo zanimanje neće upisivati u SSŠ naredne dvije, tri, možda i četiri godine da ne bi stvarali tehnološke viškove kadrova. Zanačajno je da će ovo zanimanje smanjiti potrebe ovdašnjih učenika da idu u druge gradove radi školovanja.

– Dobićemo zdravstvene radnike koje su teorijski i praktično tokom četiri godine obučavali naši iskusni qekari i medicinske sestre kao i našu profesori, i koji će sasvim sigurno mnogo toga naučiti da se uspješno ukquče u rad i ispune potrebe zdravstvenog sistema, gdje sve više raste potreba za ovim zanimanjem – kaže Avdović, dodajući da se zanimanje zdravstveni tehničar izučava se po starom obrazovnom programu, a diploma stečena u SSŠ je međunarodno uvažena. Svi predmeti su stručno zastupqeni, većinu predaju profesori iz SSŠ.

Dva stručna predmeta i praktičnu nastavu predavaće neurolog Sabrina Hadžiosmanović, predaje anatomiju sa fiziologijom i zdravstvenu njegu, a Dragana Loncović, visoka medicinska sestra strukovnih studija, praktičnu nastavu. Profesorica Hadžiosmanović smatra da je prepoznat potencijal koji imaju učenici i prosvetni radnici Pqevaqa i da im je data šansa da to iskoriste u svom rodnom mjestu.

Sabrina Hadžiosmanović

Sabrina Hadžiosmanović

– To je šansa da učenici ne napuštaju svoj grad, da ovdje uče i usavršavaju se i onda vrate svoje znanje i uloženi trud svome gradu, a tako je olakšano i njihovim roditeqima. Učenici su vrlo motivisani, jako posvećeni što je i potrebno, a smatram da kada se nešto tako radi onda mora da se i voli… Trudimo se da način edukacije bide interaktivan, da što više učenici učestvuju u predavanjima, da pripremaju predavanja na odgovarajuće tematske jedinice. Ispred svega ističemo značaj zdravstvenih nauka, struke zdravstvenog radnika, počevši od najbitnijeg, humanosti i etičnosti u smislu poštovanja qudskog tijela, zdravqa i qudske bolesti, a sa druge čuvanja same tajne zdravqa i bolesti svakog pojedinca, a tek onda njegovanje i liječenje pacijenta – ističe Hadžiosmanović. Ona naglašava da je potreba za zanimanjem zdravstveni tehničar velika u cijeloj CG pa i u Pljevljima gdje su Dom zdravqa, Opšta bolnica i Dom starih koji takođe zahtijeva odgovarajući medicinski kadar.

Dragana Loncović

Dragana loncović

– U prvoj godini učenici nemaju mnogo stručnih predmete. Kod praktične nastave upoznaju osnovne znanja o: mjerenju pritiska, pulsa, temperature, presvlačenja kreveta, upoznavanja sa bolesničkom sobom, opho|enje prema pacijentima… Za njih je ova nastava nova, ali učenici već pokazuju interesovanje i usvajaju odgovarajuće vještine uz pomoć kojih će moći kao ozbiqne osobe da se suoče sa situacijama koje ih čekaju kada završe srednjoškolsko školovanje – kaže Loncović, koordinator praktične nastave. SSŠ je najsloženija škola u organizacionom smislu u CG, jer ima sedam područja rada i trenutno 19 zanimanja. Ovo prati i opremqenost škole sa oko 100 računara, pet potpuno opremqenih računarskih kabineta, opremqene stručne kabinete. Škola je potpuno pokrivena internetom, žičnim i bežičnim, a svi rezultati i izostanci učenika mogu da se prate na internet stranici MEIS-a.

– Uspjeli smo da povratimo povjerenje građanstva ali i privrede. Imamo oko 20 učenika koji se trenutno nalaze na praksi u raznim lokalnim javnim i privatnim preduzećima – ističe Avdović.

Mjesene stipendije za 40 učenika 3.200 evra

Oko 30 učenika je svake godine odlazilo iz Pljevlja nakon srednje škole da bi se upisalo u drugim gradovima u Crnoj Gori i regionu. Avdović kaže da je ove godine taj broj prepolovljen. U prvi razred ove godine je upisano ukupno 200 učenika. Od toga ak 87 ili 43,5 odsto učenika na zanimanja trećeg stepena strune spreme, što je najveći procenat od svih srednjih strunih škola u CG. – Pojaano je interesovanje za zanimanja instalater i bravar (treći stepen), gdje je ove godine upisano ukupno 28 učenika, dakle jedno puno odjeqenje, što je ranije bilo nezamislivo. Na zanimanju frizer (treći stepen) je ove godine 26 uenika, a zanimqivo je da je tu čak devet učenika koji imaju preko 45 bodova i koji su mogli da upišu bilo koje drugo zanimanje četvrtog stepena. Kod kuvara je 10 učenika sa preko 45 bodova. Čini mi se da polako dolazi do promjene paradigme da se mora završiti četvrti stepen i ići na fakultet i da se uočava kako se u našoj školi može steći odgovarajuće znanje za uspješno zaposlenje i obavqanje zanata – ističe Avdović. On objašnjava da je ostalo nekoliko mjesta na profilima četvrtog stepena (ekonomski tehničar, elektrotehničar, kompjutersko konstruisanje, automehatroničar) što se može objasniti i brojnim stipendijama koje dobijaju učenici trećeg stepena.

– Učenici u našoj školi dobijaju oko 40 stipendija od toga od prethodne godine 10 kuvara, a u toku ove godine još za bravare 10 stipendija, a po pet stipendija za: frizere, kuvare, konobare, instalatere – naglašava Avdović. Iznos stipendija je oko 50 evra pa tako uenici SSŠ dobijaju mjeseno oko 2.000 evra. Uz to u okviru dualnog obrazovanja oko 20 učenika primaju mjesenu nadoknadu od po 60 evra po ueniku, što je još oko 1.200 evra ukupno od Ministarstva prosvete.

Medicinski tehničari SSŠ

M.T.

Tekst objavljen u PV novinama u oktobru 2018. godine

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.