ponedeljak , 20 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / Odlukom Vlade: Od 1. januara minimalne penzije 450 eura, u penziju sa 65 godina života i 15 staža

Odlukom Vlade: Od 1. januara minimalne penzije 450 eura, u penziju sa 65 godina života i 15 staža

Predlogom zakona se reguliše pravna situacija koja je nastala nakon prestanka važenja odredbe člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja je ukinuta Odlukom Ustavnog suda

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se, pored ostalog, određuje novi nominalni iznos najniže penzije, koji će od 1. januara 2024. godine iznositi 450 eura, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

– Predlogom zakona se reguliše pravna situacija koja je nastala nakon prestanka važenja odredbe člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja je ukinuta Odlukom Ustavnog suda. Predloženom novom odredbom propisuju se uslovi ostvarivanja prava na starosnu penziju osiguranicima kada navrše 65 godina starosti i najmanje 15 godina staža osiguranja. Takođe, predlaže se i promjena načina usklađivanja penzija na osnovu statističkih podataka, sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih na teritoriji Cme Gore u prethodna četiri mjeseca u odnosu na četiri mjeseca koja im prethode – saopšteno je iz Vlade.

Utvrđen je Predlog zakona o izmjeni Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore. Polazeći od javnog interesa da se osigura nezavisnost nacionalnog javnog emitera Radio i Televizija Crne Gore, što podrazumijeva finansijsku predvidljivost i stabilnost Javnog servisa, izmjenom se određuje minimalni iznos za finansiranje nacionalnog javnog emitera Radio i Televizija Crne Gore, koji ne može biti manji od iznosa opredijeljenog za prethodnu fiskalnu godinu, s tim da on može biti uvećan u zavisnosti od makroekonomskih parametara i limita potrošnje. Na ovaj način se obezbjeđuje kontinuitet podrške države u obimu koji osigurava kvalitet pružanja javnih usluga. Na ovaj način se potvrđuje opredjeljenje da je Crnoj Gori potreban nezavisan i profesionalan javni servis koji je oslobođen političkog uticaja, kao i opredjeljenje da se poštuje preporuka iz izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori da Javnom servisu bude obezbijeđeno predvidljivo i stabilno finansiranje

Vlada je utvrdila i tri predloga zakona o potvrđivanju sporazumā o mobilnosti koji su potpisani na Samitu o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, i to:

Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte u kontekstu Centalnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini koji ima za cilj uspostavljanje zajedničkih pravila za pojednostavljeno automatsko priznavanje profesionalnih kvalifikacija podnosiocima zahtjeva koji su te kvalifikacije stekli u jednoj od šest zemalja Zapadnog Balkana, kako bi se licima sa tim kvalifikacijama omogućio pristup i bavljenje regulisanom profesijom u drugoj zemlji Zapadnog Balkana i obrnuto, u cilju podsticanja mobilnosti profesionalaca, boljeg usklađivanja vještina sa potrebama tržišta rada i povećane produktivnosti.

  • Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o priznavanju kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu čijom primjenom će postupak priznavanja biti efikasniji, korisnici će manje čekati na ostvarivanje svojih prava, a državni aparat će se u velikoj mjeri osloboditi suvišnih procedura. Sporazum se odnosi samo na kvalifikacije visokog obrazovanja stečene u javnim akreditovanim visokoškolskim ustanovama zemalja potpisnica.
  • Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o slobodi kretanja na Zapadnom Balkanu sa ličnom kartom koji obezbjeđuje unapijeđenje dalje saradnje u nastojanju da se uzajamno olakšaju uslovi putovanja i unaprijede dobri odnosi, prvenstveno pojednostavljivanjem administrativnih procedura za ulazak, tranzit, izlazak i kratki boravak fizičkih lica na Zapadnom Balkanu, a na principima prava EU, evropskim vrijednostima i u skladu sa pozitivnom praksom EU.
  • Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

RUDNIK GORI A MILAN LEKIĆ SE ČEŠ(LJ)E

REAGOVANJE NA TEKST MILANA LEKIĆA “KUKAVICE I KRIMINALCI NAS NEĆE ZAUSTAVITI” U danima kada na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.