nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Održan susret bratstva Kuburović

Održan susret bratstva Kuburović

Na planini Zlatibor su se u subotu 28. septembra 2019. godine, po osmi put, susreli bratstvenici porodice Kuburović, kako bi očuvali tradiciju i porodične vrednosti, podsetili se svojih slavnih predaka koji su svoje živote dali tokom vekova za slobodu srpskog naroda, te se podsetili svih prethodnih susreta od 1978. godine i njihovih organizatora i učesnika do dana današnjeg. Neki od učesnika i organizatora prethodnih “Kuburijada“ nisu više sa nama, ali je i ovaj susret bila lepa prilika da ih se setimo i pomenemo ih. Došli su na Susret bratstva Kuburovića – “Kuburijadu 2019“ bratstvenici širom Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, iz postojbina gde i dan danas živi veliki broj članova porodica Kuburović. Na ovogodišnjoj “Kuburijadi“, najmlađi učesnik bio je četvorogodišnji Nikša D. Kuburović iz Beograda, a najstarija učesnica bila je osamdesetgodišnja Božidarka D. Kuburović iz Krive Reke, koja je i na ovom susretu povela kolo.

Osmi susret bratstva Kuburović je pratio bogat kulturno-umetnički program uz gusle i zvuke izvorne muzike. U tome su veliki doprinos dali proslavljeni guslar Draško Malidžan – rodom iz pljevaljskog kraja i izvorna pevačka grupe “Jabuka“, koji su svako na svoj način opevali poreklo našeg bratstva iz obe grane – Novljanske i Vasojevićke, koje su povezane isprepletanim porodičnim vezama i time čine zajedničku neraskidivu granu bratstva.

Družili su se bratsvenici Kuburovići iz svih naseobina porodice Kuburović, a najbrojniji su bili oni Kuburovići koji potiču iz Vijenca (opština Pljevlja, Crna Gora), Prisoja (opština Andrijevica, Crna Gora), Omarine (opština Rudo, Bosna i Hercegovina) i Babina (opština Prijepolje), uz lokalni organizacioni odbor skupa iz Krive Reke (opština Čajetina, Srbija)

Kuburovići zajednička puna

Kuburovići 1. 19

Ovaj Susret je bio sam po sebi poseban, i zbog toga što je predstavljeno proširano izdanje knjige: “Poreklo porodice i bratstva Kuburović sa rodoslovom od 1800. godine“ za koju su podatke prikupili i koji su pripremili Vasilije LJ. Kuburović, Milovan – Mišo M. Kuburović i Nataša D. Kuburović. Kako bi ova knjiga ugledala svetlost dana, mnogi su pomogli u prikupljanju podataka, davanju značajnih informacija o našim porodicama u okviru bratstva kroz vekove i korisnim sugestijama, koje su ugrađene u ovu knjigu. Stoga im se i ovim putem još jednom zahvaljujemo. Posebnu zahvalnost dugujemo gospodinu Slavoljubu Pušici – direktoru

Kuburudijada 4Kubur6kubur 7

Muzeja u Prijepolju, gospodinu Ljubiši Matoviću – novinaru lista “Polimlje“ i istoričarki Angelini Stanimirović, kao i mnogim članovima našeg bratstva koji su istražili svoje ogranke bratstva i time nam pomogli da ovo broširano izdanje knjige bude što obuhvatnije.

Na samom kraju ovog susreta bratstva Kuburovića, održana je Osnivačka skupština Fondacije bratstva Kuburović, koja će biti velika podrška bratstvenicima Kuburović u ostvarivanjima ciljeva i u ovim izazovnim vremenima, kao i u organizaciji samih Susreta bratstva Kuburović. Svaki rastanak je težak, pa i ovaj naš do sledećeg Susreta bratstva Kuburović, ali ovaj je protekao uz veliku radost jer će se “Kuburijada“ održati za dve godine na ognjištu Joka Lazarević – Kubura u Brežinama kod Andrijevice. Ovaj susret organizuje pisac Milovan – Mišo Kuburović.

 Pripremila: Nataša D. Kuburović, Predsednica Organizacionog odbora “Kuburijade 2019“

 Fotografije:

Foto Mijo Priboj

Kuburijada 3Kuburijada 19Kuburovići 2kubur 8

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Na putevima u zemlji danas se saobraća po mokrim i kilzavim kolovozima uz smanjenu vidljivost. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.