petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Održana 14. Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona

Održana 14. Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona

Četrnaesta po redu Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona održala se sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa mileševskog g. Atanasija u Eparhiji mileševskoj od 1. do 3. septembra 2022. godine. Učešće su uzeli predstavnici Srba iz Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Prvog dana rada Konferencije, u četvrtak 1. septembra 2022. godine, u večernjim časovima, učesnici su najpre obišli mileševski saborni hram i manastirsku riznicu, a potom su održali prvu sednicu.

Prisutne je pozdravio Ljubomir Aleksov, predsjednik Skupštine srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona i poslanik u parlamentu Mađarske.

Predsednik Upravnog odbora konferencije dr Momčilo Vuksanović je na početku zahvalio Episkopu mileševskom g. Atanasiju i Eparhiji mileševskoj što su im ukazali tu izuzetnu čast da budu gosti u ovoj drevnoj srpskoj svetinji. Potom je pozdravio sve prisutne, upoznao sa planovima rada i predstavio goste koji su se odazvali pozivu da uzmu učešća u radu Konferencije.

– Okupili su se predstavnici krovnih organizacija priznatih u domicilnim državama, koje vode politiku vezanu za status i položaj srpskog naroda u zemljama reginona – rekao je predsednik Upravnog odbora Konferencije Momčilo Vuksanović, koji je i predsednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori.

Okupljene je pozdravio Episkop mileševski Atanasije sa čijim se blagoslovom Konferencija i održava u Mileševi.

– Sudbina srpskog naroda je jedna, bez obzira gde oni živeli. Srbija je centar toga, matica. Stoga je neophodno održavati tu integraciju, to jedinstvo svih Srba, na čemu Konferencija od svog osnivanja radi. Ove Konferencije, a posebno rezultati koje su postigle, pokazuju da zaista postoji to jezgro našeg naroda koje brine o celini našeg naroda, i koje uspeva da ga organizuje, da mu da sposobnost da traje – istakao je Episkop Atanasije.

– Posebna je čast za manastir Mileševu i Eparhiju mileševsku da budu domaćini jednog ovakvog skupa i ovakvi sabori, ovakvo zajedništvo, unosi veliku radost u srca svih nas. Manastir Mileševa svojom istorijom, svojim značajem za srpski narod, jeste pravo mesto za ovakva sabiranja. Ona nas na najbolji način okuplja i sigurno će svi odavde poći sa ostvarenim ciljevima i planovima – kazao je episkop.

Okupljene je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića pozdravio njegov savetnik Milorad Veljović, a Duško Ćutilo se obratio u ime predsednika Pokrajinske vlade Vojvodine.

Narodna poslanica Milica Đurđević Stamenkovski, koja bi trebalo da vodi skupštinski Odbor za Srbe u dijaspori i regionu, obratila se okupljenim učesnicima. Nakon toga se obratila Nikolina Milatović, ispred Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije Sanja Lakić.

Upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović i upravnik Srpske književne zadruge dr Duško Babić su takođe pozdravili učesnike Konferencije.

Učesnike Konferencije je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić, koji je kazao da će grad Čačak u narednom periodu pružati podršku radu konferencije i aktivnostima koje sprovodi.

Na kraju prvog radnog dana Konferencije učesnici su jednoglasno usvojili Mileševsku izjavu, kojom se, između ostalog, organizacije srpskog naroda iz zemalja regiona obavezuju da će čuvati jedinstvo i raditi na unapređenju međusobnih odnosa i veza sa matičnom državom, poštujući univerzalne vrednosti u oblasti zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Drugi dan rada Konferencije, petak 2. septembar 2022. godine, započeo je Svetom arhijerejskom Liturgijom koju je u Vaznesenjskom hramu manastira Mileševe služilo Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije.

Sasluživali su arhijerejski namesnik pribojski protojerej-stavrofor Marko Papić, arhijerejski namesnik prijepoljski protojerej Igor Erić, arhijerejski namesnik novovaroški protojerej Stanko Blagojević, protojerej Nikola Perković i protođakon Ivan Savić. Monahinje manastira Mileševe, predvođene igumanijom Akvilinom uveličale su Božansku Liturgiju svojim skladnim pojanjem.

Nakon liturgije Episkop je poučio prisutne pastirskom besedom, čestitao učesnicima Konferencije na dosadašnjim postignutim rezultatima i blagoslovio njihov dalji rad, ukazavši pritom na važnost održavanja jedinstva i sabornosti.

– Evo danas uvećasmo mileševsku zajednicu. Naša braća i sestre koji su zainteresovani za dobrobit, trajanje i sigurnost srpskog naroda, dođoše sa širih prostora gde Srbi žive, ovde u manastir Mileševu, da se dogovaraju kako bi bolje izvršili svoje delo u službi srpskom narodu a kroz to i svemu rodu čovečijem.

Nakon Liturgije u hramu, Episkop Atanasije je u manastirskom konaku razgovarao sa učesnicima Konferencije, podelio im prigodne poklone koji će ih podsećati na boravak u mileševskoj Svetosavskoj obitelji i poželeo uspešan nastavak rada.

Zatim su se učesnici Konferencije uputili u Pljevlja, gde su najpre posetili Srpsku kuću i crkvu Svete Petke.

Episkop mileševski Atanasije je zatim dočekao učesnike Konferencije u manastiru Svete trojice u Pljevljima.

Gostima su Velibor Pupovac i Bojan Strunjaš pričali o bogatoj istoriji ovog manastira za koji se smatra da ima jednu od najvrednijih riznica u regionu.

Učesnici Konferencije su zatim posetili hram Svetog Georgija na Gukama.

Iako je bilo predviđeno da se održi tribina u Srpskoj kući u Pljevljima, zbog vremenskih prilika tribina se održala u parohijskom domu kod hrama Svetog Georgija na Gukama.

Uz bogat kulturni program se završio drugi radni dan 14. Konferencije srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona nakon čega su se učesnici vratili u manastir Mileševu gde im je bio obezbeđen smještaj u konacima od strane organizatora.

Trećeg dana rada, subota 3. septembar 2022. godine, je zaključena 14. Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona.

Gosti i učesnici su više puta za vrijeme trajanje Konferencije kao najvažnije istacali očuvanja nacionalnog jedinstva, a upravo zbog toga su članovi konferencije i usvojili Mileševsku izjavu, poruka je organizatora 14. Konferencije srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona.

Izvor-s.medijacg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ani, Milici i Anđeli nagrada ”Dušan Grbović”

JU NARODNA BIBLIOTEKA „STEVAN SAMARDŽIĆ“ DODJELILA NAGRADU „DUŠAN GRBOVIĆ“ JU Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.