ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Održana konferencija za medije menadžmenta Vodovoda o teškoj finansijskoj situaciji u preduzeću

Održana konferencija za medije menadžmenta Vodovoda o teškoj finansijskoj situaciji u preduzeću

Menadžment lokalnog preduzeća „Vodovod“ je u sali Skupštine opštine Pljevlja organizovao pres na kome su javnosti predočeni podaci o teškoj finansijskoj situaciji u preduzeću.

Na presu su iz preduzeća Vodovod prisustvovali Miroslav Anđelić u svojstvu predsjednika odbora direktora, članovi odbora direktora Rada Rovčanin, Jovan Bujišić i Predrag Ljiljanić kao i vršilac dužnosti Izvršnog direktora Biljana Đondović.

Prema riječima Miroslava Anđelića, predsjednika odbora direktora povod za sazivanje konferencije za medije je potreba da se javnost upozna sa izrazito lošim nasleđenim finansijskim stanjem u preduzeću, a sa druge stanje mjerama i aktivnostima koje je aktuelni menadžment preuzeo od dana stupanja na dužnost.

Prema riječima Miroslava Anđelića ukupni akumulirani gubitak na kraju 2022. godine iznosio je blizu 2 miliona i 900 hiljada eura i rezultat je kontinuiranog lošeg poslovanja u prethodnom periodu od petnestak godina.

Što se tiče neizmirenih obaveza preduzeća to se prije svega odnosi na neizmirene obaveze prema poreskoj upravi, prije svega za neplaćene poreze i doprinose koji iznose preko 2 miliona eura. Postoje dva reprograma poreskog duga od kojih se jedan uredno izmiruje, dok se drugi zaključen u oktobru prošle godine ne izmiruje.

Nasleđene su obaveze i prema dobavljačima u iznosu od preko 400 hiljada eura a usled pogrešno obračunatih zarada u prethodnoj deceniji postoji obaveza isplate po osnovu vansudskog poravnanja zaposlenima u iznosu od 150 hiljada eura.

Kad se govori o povećanju cijena usluga preduzeća koje je usvojila Skupština opštine Pljevlja koje stupaju na snagu prvog januara naredne godine, Anđelić naglašava da se cijene usluga ne formiraju proizvoljno, već na osnovu metodologije na koju je saglanost dala Regulatorna agencija i predstavlja rezultat prosjeka ostvarenih prihoda i troškova u 2021 i 2022. godini.

Pomenutim novim cijenama se pokrivaju samo opravdani troškovi u 2024. godini, dok se prethodni nagomilani dugovi, kao i neopravdani troškovi iz 2024. godine ne pokrivaju cijenama usluga. Odbor direktora je takođe sačinio sanacioni plan preduzeća.

Biljana Đondović, vd Izvršnog direktora preduzeća je naglasila da je lokalno preduzeće od 2010. godine konstantno poslovalo sa akumuliranim gubitkom, osim 2021. godine kad je ostvaren pozitivni rezultat. Opština Pljevlja je 2021. godine angažovala Jovana Lopušinu i Radojicu Grbu da izrade plan restrukturiranja DOO Vodovod Pljevlja. Namjera je bila da se na cjelovit način sagledaju problemi sa kojima se društvo susreće, te daju konkretni predlozi za poboljšanje sveukupnog poslovanja. Njihov zaključak je bio da se restrukturiranje preduzeća može isključivo izvesti samo zajedničkom akcijom menadžmenta i osnivača preduzeća opštine Pljevlja sa predlogom da se izvrši postepena dokapitalizacija preduzeća u narednih desetak godina, dok se ne pokrije akumulirani gubitak.

Đondović je takođe navela da je novi menadžment u kratkom periodu radio na poboljšanju stanja u preduzeću. U tom periodu nije bilo primanja novih radnika, a realizovano je više rekonstrukcija vodovodne mreže u gradu, što predstavlja značajan godišnji prihod društva. Izvođeni su i radovi na otklanjanju kvarova i kao i vršenje poslova po nalogu opštine.

Predrag Ljiljanić, predstavnik radnika u Odboru direktora preduzeća je naveo da se u prethodnom periodu sprovodila praksa prijema radnika za kojima nije bilo uopšte potrebe. Samo mjesec dana prije odlaska vršioca dužnosti primljeno je 11 radnika koji su dobili rješenje za stalno zaposlenje a saglasnost za njihov prijem je dalo Ministarstvo finansija, dok je 12 radnika primljeno preko Agencije. Od 11 novih radnika samo su 4 radnika planirala za proizvodne aktivnosti. Sve je to došlo na teret firme, iako je firma u tako lošem stanju da ne može da podjeli plate i izmiri poreze i doprinose, dok je uprava prihoda što bi se reklo konstantno za vratom i mogućnosti blokade računa. Postoji problem sa infrastrukturom i neuslovnom prostoru u pogonu za boravak proizvodnih radnika koji tu borave u nehumanim uslovima, vodovodna i kanalizaciona mreža je u veoma lošem stanju. Posebno je u lošem stanju vodovodna mreža od Odžaka do Pliješi kao i Jugoštica-Bogiševac. Radi se o cijevima koje su od azbesta i kancerogene i trebale su se odavno zamjeniti. Prosječna plata u Vodovodu je 590 eura, a u preduzeću rade 123 zaposlena. Ljiljanić apeluje na opštinu kao osnivača da pomogne, jer voda je život, a stanje u preduzeću je izuzetno teško i neodrživo

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.