četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Održana radionica: “Dijalogom, saradnjom i razumijevanjem protiv nasilja”

Održana radionica: “Dijalogom, saradnjom i razumijevanjem protiv nasilja”

Danas je u svečanoj sali Gimnazije “Tanasije Pejatović” u Pljevljima održana radionica “Dijalogom, saradnjom i razumijevanjem protiv nasilja”.

Radionicu su osmislili i kreirali učenici I-1 i I-3 zajedno sa drugarima iz II, III i IV razreda uz mentorsku podršku profesorica Adise Malagić i Bisere Bulut. Moderatori današnjeg časa bile su učenice četvrtog razreda: Milica Kovačević i Milica Ljiljanić.

Vlada Crne Gore usvojila je program za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori s Akcionim planom 2019-2021. godina a Nacionalni savjet za obrazovanje je u novembru dao pozitivno mišljenje na Uputstvo školama Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja i vandalizma.

Cilj ovog Uputstva jeste da se na dokazima, pokazateljima i primjerima prakse poboljša prevencija vršnjačkog nasilja i smanji pojava vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Današnja radionica je jedna od planiranih aktivnosti koja se sprovodi na nivou škole a koja je u skladu sa smjernicama navedenog Programa.
Takođe na nivou škole formirani su timovi i to: Tim za prevenciju i suzbijanje svih oblika nasilja i vandalizma kojeg čine: Ivana Vukašinović-koordinator Tima, Danko Despotović, Mirka Popadić, Ivana Klačar i Sanja Golubović kao i Tim za socio-emocionalnu podršku u sastavu: Bisera Bulut, Maida Delić, Adisa Malagić, Jelena Bajić i Ivana Klačar a koji su prisustvovali i učestvovali u današnjoj radionici u cilju monitoringa pomenute aktivnosti. Ova radionica je samo jedna u nizu planiranih koje namjeravamo sprovoditi u saradnji sa relevantnim institucijama na nivou lokalne zajednice.

U okviru radionice prikazana je prezentacija o vršnjačkom nasilju, oblicima i preventivnim mjerama koje su pripremile učenice drugog razreda Mirjana Lacmanović, Katarina Tanjević i Milana Lacmanović. Takođe u okviru radionice prikazan je kratak film sa primjerima vršnjačkog nasilja kao i dva skeča učenika naše škole gdje su isti učenici bili u ulozi nasilnika i u ulozi žrtve. Skeč su pripremili učenici II razreda škole: Andrea Gačević, Marko Jelovac, Sofija Savić i Nejra Polovina.

U toku radionice diskutovalo se o uzrocima vršnjačkog nasilja, kako prepoznati djecu koja se nasilno ponašaju i djecu koja trpe nasilje, kome se učenici mogu obratiti u slučaju da primijete ili imaju sumnju da se radi o nekom obliku vršnjačkog nasilja, koje preventivne mjere preduzeti dajući konkretne prijedloge za rješavanje konflikata i nesuglasica koji se sve češće javljaju i u osnovnoj i u srednjoj školi.

Aktivno učešće u radionici uzeli su članovi Timova kao i direktorica naše škole Ljiljana Bajčetić i direktorica Centra za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak Branka Danilović.

Gosti radionice bili su predstavnici Centra za socijalni rad Pljevlja i Žabljak.

Psiholog Marinko Vujanović, nam je nešto više rekao o ulozi Centra za socijalni rad kada je u pitanju vršnjačko nasilje i izuzetnoj saradnji Gimnazije i Centra za socijalni rad kao primjeru dobre prakse u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Cilj današnjeg časa jeste podizanje svijesti učenika/ca o vršnjačkom nasilju, vrstama, uzrocima i njihovom direktnom uključivanju u preventivne aktivnosti na nivou škole i van nje kroz brojne nastavne i vannastavne aktivnosti. Takođe učenici su informisani da su na nivou škole formirani: Tim za prevenciju i suzbijanje svih oblika nasilja i vandalizma i Tim za socio-emocionalnu podršku čija je uloga da zaposlenima olakšaju procedure pomoći djeci kada se posumnja da su izloženi nekoj vrsti nasilja kao i da se utvrde rizici i sprovode aktivnosti u odnosu na smanjenje štete kao posljedice vandalskih postupaka.

Ono što je veoma važno istaći jeste da se među učenicima kao i svim zaposlenima u školi njeguje kultura dijaloga, atmosfera saradnje, razumijevanja uvažavanja i konstruktivne komunikacije radi obezbjeđivanja sigurnog i podsticajnog okruženja za mlade ljude koji će u potpunosti moći da razviju i ostvare svoje potencijale i talente i na najbolji način se pripreme za budući život.

Veoma je važno raditi na jačanju i unapređenju saradnje sa relevantnim institucijama na nivou lokalne zajednice u oblasti kreiranja društva nenasilja, prevencije i reagovanja.

 

Izvor: www.facebook.com/Gimnazija-Tanasije-Pejatovic-Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.