nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Održana Svetosavska akademija

Održana Svetosavska akademija

sveosavska akademija

Sinoć je u prepunoj sali Doma Vojske održana Svetosavska akademija u čast Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja i u čast velikog jubileja, osam vjekova autokefalnosti Srpske crkve.

Na ovoj akademiji govorili su: protojerej stavrofor dr Darko Đogo, episkop mileševski vladika Atansije, a program su upotpunili hor “Sveti kralj Vladislav“ iz Prijepolja, KUD „Pljevlja“, narodni guslar Radoslav Stanić i učenici Škole vjeronauke. Voditelj Svečane akademije koju je organizavala Eparhija mileševska i crkvena opština Pljevlja  bio je Milić Dujović.

atanasije

Episikop mileševski vladika Atanasije kazao je da nas osam vjekova Gospod sabira oko onoga što je najzdravije, najčestitije i najsvetije u našem rodu – to je ličnost Svetog Save i njegovo djelo.

– Sveti Sava je organizovao sebe, svoju ličnost, svoj život oko onog što je najbolje, najuzvišenije, najčestitije i najsvetije – to je ono što piše u Jevanđelju. Po tome obrascu izgradio je sebe i svoj život i po tom principu stvarao na prostoru na kom živimo, stvorio je Crkvu svetosavsku, Hristovu crkvu, organizovao život svoga naroda kao život Crkve po principima Jevanđelja: da ljubimo Boga, braću, da živimo časno i pošteno. Sve što je sveto i čestito da bude sadržaj našeg života. I kao tako organizovan od strane Svetog Save naš narod postoji i traje – istakao je vladika Atanasije.

Kud Pljevlja

hor Sveti Vladisalv

Milic Dujovic

radosakv Stanic

Opširnije u narednom broju „Pljevaljskih novina“

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG tvrdi da vode koje izlaze ispod deponije Maljevac nemaju negativan uticaj na kvalitet voda Vezišnice

Predsjednik Sportskog ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević tvrdi da je Vezišnica već godinama mrtva rijeka od mjesta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.