sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Okvir za investicioni plan u Pljevljima vrijedan 700 miliona eura

Okvir za investicioni plan u Pljevljima vrijedan 700 miliona eura

Predsjednik Vlade Dritan Abazović, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i predstavnik kompanije „Chayton Capital“ Dejvid Alen potpisali su danas Memorandum o razumijevanju između Vlade, Elektroprivrede i te kompanije u pogledu stvaranja okvira za realizaciju investicionog plana u industrijsku prozivodnju u Pljevljima.

Sa potpisivanja memoranduma  Sa potpisivanja memoranduma (Foto: gov.me)

Potpisinici su u obraćanju medijima istakli da će ovaj projekat otvoriti nove razvojne šanse pljevaljskog kraja koje će biti podstaknute ukupnim direktnim ulaganjem od oko 700 miliona eura i otvaranjem više od 600 novih radnih mijesta.

Kako navode u saopštenju Vlade, Rovčanin je kazao da je riječ o istorijskoj platformi za razvoj sjevera, konkretno Pljevalja, kroz valorizaciju resursa i potencijala. On je podsjetio da su u toku investicije od 100 miliona eura, od čega je 70 miliona usmjereno na ekološku rekonstrukciju.

Predstavnik kompanije „Chayton Capital“ Dejvid Alen istakao je da je riječ o projektima zbog kojih će se građani vraćati u Pljevlja, a ne odlaziti iz ovog grada.

„Projekat će pospješiti energetsku proizvodnju sa fokusom na zaštitu životne sredine, otvoriti nova radna mjesta i unaprijediti društveno-ekonomski ambijent za ovu i buduće generacije, a sve poštujući zakone Crne Gore i EU“, kazao je Alen.

„Danas stvaramo pretpostavke za istorijsku priliku za Crnu Goru. Naš je cilj da se zadovolje standardi zaštite životne sredine i da se stvore uslovi da se nakon izrade studija krene u realizaciju brojnih projekata za koje postoje uslovi. Ostajem veliki optimista da je Crna Gora zaista blizu novom investicionom zamahu posebno na sjeveru države, gdje značajno mjesto imaju Pljevlja. Pljevlja su Crnoj Gori dosta dala, ovim im vraćamo dug“, kazao je premijer.

Projekat obuhvata razmatranje mogućnosti za realizaciju modernizacije segmenata energetske proizvodnje TE Pljevlja, izgradnju fabrike cementa na području predviđenom prostornim planom Opštine Pljevlja, izgradnju fabrike gipsanih ploča i građevinskih materijala na bazi gipsa na užem području Termoelektrane Pljevlja, izgradnju fabrike inovativnih prefabrikovanih građevinskih elemenata namijenjenih modularnoj gradnji (CBPB – Cement bonded particle boards) koja bi koristila cement, otpadno drvo i nusprodukte iz rada Termoelektrane. Zatim izgradnju postrojenja za reciklažu, tretman otpada i biomasu u okviru koga bi se stvaralo gorivo za prihranu novog eko kotla TE Pljevlja iz otpadne drvne građe i drugih dostupnih resursa na lokalitet, razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje – fokusirane na iskorišćenje otpadnog CO2, toplotne energije i nusproizvoda nastalih u radu TE Pljevlja, te otvaranje Fakulteta za rudarstvo i geologiju, kao i strukovne srednje škole u Pljevljama.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.